Racii fac parte din categoria delicateselor pe care le găzduiesc apele noastre dulci. Ruda mai mică a homarului, racul se găteşte simplu şi relativ brutal prin fierbere, cât crustaceul este atât de proaspăt încât mişcă. Reţetele autohtone se remarcă printr-o simplitate aparte şi constau în fierberea racilor în apă. Reţeta de mai jos de raci fierți este o versiune îmbunătăţită, suedeză, care poartă numele de Kräftor şi se consumă în mod tradiţional în luna august.
[readalso]Vezi aici și rețeta de: Homar și creveți la grătar. [/readalso]
Reţetă: Raci fierți
Ingrediente:
- 1 kilogram de raci medii (25 bucăţi)
- 3 litri de apă
- 5 linguri de sare
- 1 lingură de zahăr
- 3 căţei de usturoi
- 1 legătură mare (chiar foarte mare) de mărar
- 1 floare de anason stelat
pentru servire
- brânză cheddar
- vodcă
Preparare:
- Puneţi apa împreună cu sarea, zahărul, căţeii de usturoi curăţaţi, mărarul şi anasonul la fiert.
- Verificaţi racii: toţi racii trebuie să fie vii.
- După ce apa a început să clocotească, adăugaţi racii (preferabil într-o sită sau plasă).
- Lăsaţi racii să fiarbă 10 minute (din momentul în care apa reîncepe să fiarbă).
- Lăsaţi racii să se răcească în apa în care au fiert.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 10 minute
Porții: 4
Serviţi racii reci, cu bucăţi de brânză şi, eventual, cu maioneză cu usturoi (aioli). Acompaniaţi cu vodcă foarte bine răcită.