Nu ştiu să existe pe lumea astă vreo ţară, indiferent cât de neobişnuită ar fi ea din punct de vedere cultural, care să nu aibă în patrimoniul culinar două reţete: o reţetă de supă de roşii şi una de prăjitură cu brânză. Fără supă de roşii aş putea să trăiesc – măcar o perioadă. Fără prăjitură cu brânză, în special această prăjitură cu brânză în stil american (cheesecake), mi-ar fi mult mai greu. Căci dacă American pie mă lasă rece, nu acelaşi lucru pot să-l spun despre New York cheesecake.
Reţetă: New York cheesecake
Ingrediente:
- 85 de grame unt topit
- 140 grame biscuţi digestivi
- 1 lingură de zahăr
umplutură - 900 gr brânză dulce
- 250 gr zahăr alb tos
- 3 linguri făină
- 1 fiolă esenţă de vanilie
- coajă rasă de la 1 lămâie
- 1 1/2 linguriţă suc de lămâie
- 3 ouă mari, plus un gălbenuş
- 300 ml smântâna dulce grasă
- un vârf de cuţit de sare
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 190 de grade C.
- Aşeazaţi hârtia de copt pe fundul unei tăvi rotunde cu marginea detaşabilă (de tort).
- Topiţi untul şi amestecaţi-l cu biscuiţii sfărâmaţi şi zahărul până când compoziţia devine omogenă.
- Cu ajutorul unei linguri întindeţi uniform blatul în forma de tort, presând bine.
- Introduceţi tava cam 10 minute în cuptor. Scoateţi blatul şi lăsaţi-l la răcit.
- Măriţi temperatura cuptorului la 240 grade C.
- Puneţi brânza dulce într-un castron şi amestecaţi timp de 2 minute cu mixerul, la viteză mică.
- Adaugaţi treptat ouăle, zahărul, apoi făina şi un vârf de cuţit de sare, amestecând în tot acest timp cu mixerul.
- Secretul acestei rețete este ca mixerul să fie dat la viteza cea mai mică.
[note]Există și variante în care albușurile sunt bătute separat și încorporate înaintea gălbenușurilor pentru a obține o cremă și mai pufoasă.[/note] - Adaugaţi vanilia, coaja şi sucul de lămâie.
- Adăugați smântâna (puțin câte puțin cu o lingură – păstrați și pentru topping) și amestecați până se omogenizează.
- Turnaţi umplutura peste blat şi introduceţi tava în cuptor 40 de minute la 110 grade
- Opriţi focul şi lăsaţi prăjitura să se răcească odată cu cuptorul timp de două ore.
- New York Cheese cake se serveşte a doua zi, după ce a stat o noapte în frigider, cu toping de caramel, ciocolată sau fructe de pădure.
[tip]Dacă vreţi că prăjitură cu brânză să aibă o compoziţie cremoasă, lăsaţi uşa de la cuptor uşor deschisă, dacă doriţi prăjitura mai uscată, lăsaţi uşa închisă.[/tip]
Timp de pregătire: 40 minute
Timp de gătire: 50 minute
Porţii: 8
[tip]Dacă vreţi că prăjitură cu brânză să aibă o compoziţie cremoasă, lăsaţi uşa de la cuptor uşor deschisă, dacă doriţi prăjitura mai uscată, lăsaţi uşa închisă. [/tip]
Buna … branza dulce de care tip trebuie sa fie: poate fi branza de vaci de casa sau din cea din comert (Philadelphia, etc). Smantana ce grasime trebuie sa aiba: smantana dulce pentru frisca sau smanatana de consum 15-20% grasime? Multumesc
@Bianca – branza poate fi si de vaci, dar daca e mascarpone, de exemplu, ar fi si mai bine. In ceea ce priveste smantana, poti folosi si smantana grasa, dar si smantana dulce (grasa). Recomandarea noastra este sa combini mascarpone cu smantana dulce – asa ar fi cel mai cremos continut.
Pare foarte dar unde se pun ouale?
@mihaela, multumim pentru atentionare. Lipsea o fraza din text. A fost corectata – ouale se adauga la punctul 2. Succes la gatit.
Delicioasa, aspectoasa, pufoasa….singurul dezavantaj e la taiat, se lipeste ingrozitor de tare de cutit (umezit sau uscat). Are cineva solutia?
Prajitura trebuie sa fie cat mai rece iart cutitul usor incalzit in apa calda.
Elena,
Tine cutitul sub apa fierbine pentru cateva secunde bune si apoi sterge-l cu un prosop de hartie si sectioneaza o felie de cheesecake( cutitul trebuie sa fie “fierbinte” dar uscat; cheesecake-ul trebuie sa fie rece de la frigider….Nu incerca sa feliezi un cheesekae tinut la tempertura camerei pentru mai mult de 15 minute). Repeta operatia pentru fiecare felie de cheesecake.
Eu, pana sa ajung in America nici nu auzisem de cheesecake, daramite sa il gust (sint sigura ca multi Romani nu au auzit de cheesecake dinaite de Revolutie- in America, cheesceake-ul are deja vreo 80 de ani la activ si se gasesc la toate supermarketurile, tot feluri de cheesecake).Acum, am la activ sute de cheesecake-uri facute. Mi-a luat ceva timp de cercetat pe internet dar si de experimentat in bucatarie ca sa ajung sa fac cheesecake-uri perfecte, pe care le si vand de altfel. In New York este o companie care se cheama “Junior’s Cheesecake” si care face probabil cel mai bun cheesecake din New York si poate si din lume. Poti gasi si cartile lor pe internet in care gasesti “ponturi” si retete perfecte de cheesecake. Eu am postat pe blogul meu o reteta dintr-una din cartile lor. Vremurile in care cheesecake-urile mi se crapau sau se lasau dupa ce se raceau sint doar o amintire. Am in plan sa postez pe blogul meu in varianta Romana, o lista cu ponturi si obervatii pentru a obtine un cheescake perfect de fiacare data.
Française tarte au citron…asta e arta culinara,nu New York Cheesecake,care intradevar e delicioasa,dar cam lipsita de rafinament…:) Cuisine plaisir et je vous souhaite une bonne journée!
arata intr-adevar ft bine
l-am incercat si eu, insa la un moment dat mi s-a parut ca nu mai e o consistenta cremoasa. s-a facut cam apos
(am folosit combinatia mascarpone+smantana dulce)
dupa pasul 3 mi s-a schimbat consistenta.
iar acum la cuptor pare sa fiarba in suc propriu. dupa o ora inca nu s-a coagulat de tot.
sugestii?idei?
Daca e deja la cuptor e cam tarziu pentru sugestii. Daca pare a avea prea mult lichid e posibil sa fie din cauza consistentei branzei mascarpone. E posibil chiar sa crape in partea finala. Cea mai buna solutie in acest caz este sa o lasati sa se usuce in cuptor, dupa ce opriti focul, pentru a se inchega la racire.
Succes!
Pasca mea.
In general in compozitiile de crema cu brinza dulce ,mai ales cind sint introduse la cuptor,se adauga 3-4 lingurite de de gris pentru a absorbi apa care se lasa in general din briza.Daca folositi mascarpone indiferent la ce creme ,chiar si la Tiramisu,nu mixati mai mult de citeva secunde pentru ca se taie.Si mai am rugamintea ca atunci cind mai dati retete intrati mai mult in amanunte.poate mai incarca retetele si fete mai putin initiate in ale bucatariei . Si inca ceva .Cutitul poate sa fie incins pe flacara.Sper sa va fie de folos aceste detalii.Succes.
buna, care trebuie sa fie temperatura cuptorului pentru coacere? 110 sau 240 grade? un cuptor electric, care functie ar trebui aleasa? si inca ceva: se poate folosi frisca lichida ( cea de la Dorna) in combinatie cu mascarpone? multumesc!
preîncălzire la temperatură mare (220-240) si 110 grade după introducere în cuptor. folositi functia de coacere sau coacere ventilata (convectie). Smantana de la Dorna e buna, folositi-o pe cea grasă, de 32%.
pot folosi cumva un pliculet de gelatina? sa fiu sigura ca nu mi se lasa?
Tratamentul termic o să anuleze calităţile gelatinei.
salut tuturor, si eu am incercat cu mai multe feluri de branza chiar si cu ricotta dar cel mai bun ii cu crema de branza philadelphia
Multumesc pentru reteta am vazut jumatate din ea la o emisiune si doream sa o incerc, dar nu puteam.
Am pregatit ingredientele de mai sus, am uns o forma detasabila de tort, cu margarina(la pachet), am ‘intins’ blatul, am batut bine ouale cu zaharul si am adaugat toate celelalte ingrediente fara o ordine anume.Am lasat la cuptorul preincalzit, la foc mediu exact 40 de min, am scos prajitura, crema de branza era destul de moale, insa am lasat-o sa se raceasca la temp camerei, apoi am dat-o la frigider pentru cateva ore. Cand am scos-o pt servit, era inchegata,fina si delicioasa! Am facut reteta de vreo 5-6 ori, de fiecare data cu altceva deasupra: dulceata de visine, ciocolata, fructe exotice, sirop de fructe de padure ec…
Merci pentru reteta! Chiar daca am facut-o pentru prima oara, mi-a iesit perfect… Si-am am “testat-o” pe niste americani autentici. Un singur lucru am adugat retetei de mai sus: doua linguri de gris in compozitie + am lasat-o sa se raceasca in cuptor. Succes
ce e deasupra pe prajitura?
Frişcă.
e ciudata poza…pare mai degraba poza unei sectiuni de cheesecake american care se face pe baza de gelatina si fara coacere.nicidecum nu pare o sectiune dintr-un cheesecake pe baza de branza de vaci,care necesita coacere.oricat de mic ai avea focul,oricat de bine ai acoperi tortul,e imposibil sa ramana asa alb.eu lucrez intr-o patiserie din franta si cat de cat ma pricep la dulciuri.oricum,orice sectiune ar fi,arata bine,felicitari
Spuneti-mi va rog frumos dimensiunea tavii in care ati copt cheesecake-ul!
Multumesc anticipat si spor la treaba!
Tineti-o tot asa!
Mada, e o tavă de 23/25 cm. Succes.
Imi cer scuze ca intervin pe langa subiect dar vad ca, daca aleg o categorie, sa zicem supe si ciorbe imi apare doar o singura pagina cu retete fara a avea posibilitatea sa ma duc la paginile cu retete mai vechi. Cel putin asa era inainte de ultima modificare a site-ului dv. Ca o parere personala, site-ul asa cum l-am cunoscut eu acum vreo 2 ani era mai ok, mai usor de utilizat. Pagina de pornire era mai putin incarcata decat acum, iar in dreptul majoritatii retetelor exista o imagine care ma ajuta foarte mult sa recunosc imediat o reteta anume. Evident, folosesc functia de cautare dar uneori nu caut ceva anume ci doar trec in revista ce aveti si mi-e mult mai usor sa ma ghidez dupa acea imagine.
Buna, Cornel. Suntem la curent cu dificultăţile tehnice. Şi ne cerem scuze pentru că ele există. Însă va trebui să mai ai puţină răbdare deoarece siteul este într-o refacere radicală. În sensul că se lucrează la o platformă mai complexă astfel încât actualele neajunsuri o să fie eliminate.În această toamnă o să apară noua variantă cevabun, mult mai complexă şi mai bună (credem noi), cu funcţii şi siteuri suplimentare. Mulţumim de înţelegere.
Comments are closed.