Polvorón (uneori cunoscut sub numele de mantecado) e numele dulcelui tradiţional care însoţeşte sărbătorile de iarnă în Spania, fiind alături de turrón (un soi de halviţă) simboluri ale Andaluziei, cea mai sudică regiune a Peninsulei Iberice. Astfel, pe când noi începem să ne verificăm cele mai bune reţete de cârnaţi, spaniolii îşi prepară deja polvorón-ul pe care îl va ronţăi toată iarna.

Numele de polvorón (de la praf, polvo) e dat de faptul că se sfărâmă în gură, se face praf, deşi mai este cunoscut şi sub numele de mantecado (de la manteca, untură, în special de porc, din care se prepară). Ca orice reţetă populară, versiunile sunt multe şi , desigur, dezbătute – ca orice preparat care se respectă – în special în ceea ce priveşte prăjirea (sau nu) a făinii înainte de încorporarea ei în aluat,

Dar ce e de fapt un polvorón? E ceea ce englezii ar numi shortbread iar noi l-am traduce printr-un prozaic dar elocvent fursecuri cu migdale. O reţetă simplă de altfel, din puţine ingrediente, fără ouă sau agenţi de afânare, dar care necesită un dram de răbdare. Efortul e răsplătit din faptul că polvorón-ul durează multe zile, chiar săptămâni în şir, suficient cât să-l ţineţi pe masă toate sărbătorile, printre sarmale şi cozonaci.

Reţetă: Polvorón

Ingrediente:

 • 500 grame făină de patiserie (albă)
 • 250 grame untură de porc la temperatura camerei
 • 200 grame de zahăr
 • 120 grame de migdale prăjite şi măcinate
 • 120 grame migdale curde, tocate, pentru decor (opţional)
 • ½ linguriţă scorţişoară pudră
 • 1 vârf de cuţit de sare

Preparare:

 1. Prima, şi cea mai dificilă parte a reţetei constă în prăjirea făinii. Dar nu vă speriaţi, nu e nimic complicat, mai ales dacă aveţi un cuptor bun care să vă indice temperatura şi minutele. Dacă nu, e suficient un ochi bun şi un pic de atenţie, Întindeţi făina într-un strat uniform pe o hârtie de copt în tava cuptorului.
 2. Introduceţi tava la cuptor la 160 de grade (cu ventilaţie) sau 180 de grade (fără ventilaţie) pentru 15 minute. Dacă nu aveţi un cuptor cu termometru e suficient să fie la temperatura medie (mai degrabă spre mică decât spre mare). Făina trebuie să îşi schimbe culoare şi să fie uşor prăjită.
 3. Scoateţi tava din cuptor, amestecaţi cu furculiţa şi lăsaţi să se răcească.
 4. Dacă nu aveţi migdale prăjite, procedaţi la fel cu cele crude pentru a le prăji ca şi cu făina. 15 minute la aceeaşi temperatură. Cu atenţie să nu se ardă. Ulterior, le lăsaţi să se răcească şi le măcinaţi fin (în râşniţa de cafea).
 5. Când făina este răcită treceţi-o printr-o sită şi amestecaţi-o cu migdalele prăjite şi măcinate, zahărul, untura, sarea şi scorţişoara.
 6. Frământaţi bine până când oţinem o “minge” omogenă, dintr-un aluat moale dar care nu se lipeşte prea tare de degete.
 7. Înveliţi aluatul într-o folie de plastic şi îl lăsăm la rece pentru minim 30 de minute, pentru ca untura să se solidifice şi să ne permită a lucra cu aluatul,
 8. Încingeţi cuptorul la 190 de grade (cu ventilaţie) sau 210 (fără ventilaţie).
 9. Presăraţi cu făină blatul de lucru (masa, fără faţă de masă) şi întindeţi cu un sucitor aluatul într-o foaie uniformă de 1-1,5 cm.
 10. Tăiaţi cercuri cu gura unui pahar de apă aproximativ 3,4-4 cm sau cu alte forme pentru biscuiţi. Nu fosiţi forme cu colţuri foarte subţiri (stea) deoarece e un aluat gros, care nu se pretează la aşa ceva.
 11. Puneţi fursecurile, opţional presărate cu migdale crude tocate, pe o hârtie de copt în tavă.
 12. Introduceţi tava la cuptor pentru 12 minute. De acum observaţi-le cu atenţie. Timpul final depinde de fiecare cuptor dar e foarte important ca fursecurile să nu se ardă, deoarece au făina deja prăjită şi se pot arde foarte repede, capătând un gust amar.
 13. Scoatem tava din cuptor când marginile încep să se rumenească şi le lăsăm să se răcească fără să le atingem deoarece când sunt calde se sfărâmă cu uşurinţă.
 14. Când sunt complet reci le transferăm într-o cutie tapetată cu şervet de hârtie. Le mişcăm de fiecare dată cu multă grijă deoarece se fac praf repede. Pentru că sunt polvorones!
 15. Se servesc ca atare dar, mai ales, pudrate cu zahăr.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 40 (bucăţi)

print