O mâncare atât de simplă, ieftină şi gustoasă încât e aproape improbabil să existe. Şi totuşi este. Am cunoscut-o sub numele de “cartofi răntăliţi” (nici acum nu sunt sigur ce înseamnă) dar îmi amintesc perfect cum se insinuează gustul dulceag al cepei în acest piure cvasi-prăjit pe care îl aşteptam cu bucurie.  Martore sunt zilele în care nimeream fără voia mea în postul bunicilor.  Secretul acestei mâncări-garnituri fruste şi săţioase este simplitatea şi lipsa oricărei inhibiţii.

Porţii:4

Timp preparare: 45 minute

piure_taranesc Ingrediente:

  • 1,2 kg cartofi curăţaţi şi tăiaţi în cuburi mari
  • 1 ceapă albă mare
  • o lingură boia de ardei dulce
  • o legăturică de pătrunjel verde
  • 3 linguri de ulei
  • sare şi piper

Preparare:
1.
Cartofii se pun la fiert în apă cu sare şi se fierb ca pentru orice piure. În paralel, curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mare.

2.După ce cartofii au fiert scurgeţi apa de pe ei şi sfărâmaţi-i mare cu furculiţa.

3.Într-o tigaie încăpătoare încingeţi uleiul şi rumeniţi ceapa. Ceapa trebuie să fie sticloasă înspre prăjită.

4.Când ceapa este făcută adăugaţi boiaua şi rumeniţi-o uşor. Adăugaţi cartofii şi rumeniţi piureul uşor. Asezonaţi cu sare şi piper.

Acest piure se serveşte ca atare – amestecat cu pătrunjel tocat proaspăt, alături de o salată de roşii sau ca o garnitură.

print