Pilaful de orz perlat sau din arpacaş este o mâncare pe cât de simplă în aparenţă pe atât de rafinată în rezultatul final. O mâncare atât de săţioasă încât nu are nevoie de carne aşa că poate rămâne o reţetă vegetariană sau chiar de post. Singura diferenţă între reţeta preparată cu orz sau arpacaş este cantitatea de apă de care au nevoie cerealele pentru a fierbe. Orzul perlat are nevoie de un raport de 3 unităţi de lichid (supă în cazul de faţă) la una de orz, pe când pentru arpacaş este nevoie de 3 unităţi şi jumătate de lichid pentru a fierbe.

[readalso]Vezi şi reţeta de pilaf de orez.[/readalso]

 

Reţetă: Pilaf de orz sau arpacaş

pilaf de orz

Ingrediente:

  • 1 cană de orz perlat sau arpacaş
  • 3 căni de supă de legume sau pui (3,5 pentru arpacaş – vezi explicaţia mai sus)
  • 1 ceapă medie
  • 2 morcovi
  • 1 ardei roşu (opţional)
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 foaie de dafin
  • 1 linguriţă rasă de nucsoara măcinată
  • 1 lingură rasă de chimion măcinat
  • 3 linguri pastă de tomate
  • 6-7 linguri ulei (preferabil de măsline)
  • verdeaţă (pătrunjel şi/sau mărar)
  • piper negru măcinat
  • parmezan pentru servire (opţional, renunţaţi la permezan dacă doriţi o reţetă de post)

[note]Orzul perlat se poate cumpăra din magazinele de tip plafar.[/note]

Preparare:

  1. Verificaţi cerealele de impurităţi, clătiţi-le în apă rece şi strecuraţi-le.
  2. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o.
  3. Curăţaţi şi tocaţi usturoiul.
  4. Curăţaţi morcovii şi tocaţi-i sau treceţi-i prin răzătoarea mare.
  5. Curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe ardeiul.
  6. Încingeţi uleiul la foc mic spre mediu într-o cratiţă cu capac.
  7. Adăugaţi şi sotaţi ceapa până devine sticloasă.
  8. Adăugaţi usturoiul şi, după câteva secunde, morcovul.
  9. Sotaţi încă câteva minute.
  10. Adăugaţi orzul sau arpacaşul şi sotaţi-l preţ de câteva minute.
  11. Adăugaţi supa.
  12. Fierbeţi timp de 70-80 de minute, la foc mediu, sub capac, amestecând din când în când. La jumătatea timpului adăugaţi pasta de tomate, ardeiul, foaia de dafin, nucşoara şi chimionul.
  13. Când cerealele sunt aproape fierte şi la suprafaţa lor au mai rămas doar 1-2 degete de lichid, luaţi cratiţa de pe foc şi lăsaţi-o acoperită încă 15-20 de minute.
  14. Luaţi capacul, amestecaţi uşor cu verdeaţa tocată.
  15. Serviţi simplu, cu parmezan ras şi/sau cu ciuperci la grătar.

 

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 1 oră şi 30 minute

Porţii: 3

print