Fel simplu şi prietenos, cu puternice rădăcini în satele italiene, pastele cu fasole (Pasta e fagioli) sunt un conglomerat de carbohidraţi, născut, cel mai probabil, în vremuri nu tocmai prospere. O reţetă care se regăseşte, cu diverse variaţii, în toate regiunile italiene dar şi peste ocean, acolo unde a fost dusă de emigranţii italieni.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 de minute

Ingrediente:

  • 700 grame fasole albă fiartă (de preferinţă cannellini sau borlotti)
  • 100 grame paste scurte (tradiţional se folosesc ditalini)
  • 1 tulpină mică de ţelină
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 300 cană supă de legume (sau pui, dacă nu ţineţi post)
  • 1 ceapă medie
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 foaie de dafin
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 crenguţă mică rozmarin
  • 1 lingură busuioc tocat
  • 4 frunze salvie
  • 1 linguriţă zahăr
  • piper proaspăt măcinat
  • parmezan

Preparare:

  1. Fierbeţi pastele al dente.
  2. Între timp, curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
  3. Tăiaţi ţelina în rondele.
  4. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă.
  5. Adăugaţi şi sotaţi 1 minut ceapa.
  6. Adăugaţi usutroiul şi ţelina şi mai sotaţi 20-30 de secunde.
  7. Adăugaţi pasta de tomate şi stingeţi cu supa.
  8. Adăugaţi zahărul şi verdeţurile (tocate sau legate cu o sfoară pentru a putea fi îndepărtate).Fierbeţi 10 minute la foc mic.
  9. Adăugaţi fasolea şi pastele bine scurse de apă şi mai fierbeţi 4-5 minute.
  10. Asezonaţi cu sare (dacă mai e cazul) şi piper. Completaţi cu apă dacă e nevoie.
[note]Unele reţete nu folosesc pastă de tomate sau roşii, iar altele adaugă bucăţi de pancetta rumenită.[/note]

Pastele cu fasole se servesc fierbinţi sau la temperatura camerei, presărate cu parmezan pentru cei care nu țin post.

print