Fel simplu şi prietenos, cu puternice rădăcini în satele italiene, pastele cu fasole (Pasta e fagioli) sunt un conglomerat de carbohidraţi, născut, cel mai probabil, în vremuri nu tocmai prospere. O reţetă care se regăseşte, cu diverse variaţii, în toate regiunile italiene dar şi peste ocean, acolo unde a fost dusă de emigranţii italieni.
Porţii: 2
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 700 grame fasole albă fiartă (de preferinţă cannellini sau borlotti)
- 100 grame paste scurte (tradiţional se folosesc ditalini)
- 1 tulpină mică de ţelină
- 2 linguri pastă de tomate
- 300 cană supă de legume (sau pui, dacă nu ţineţi post)
- 1 ceapă medie
- 2 căţei de usturoi
- 1 foaie de dafin
- 4 linguri ulei de măsline
- 1 crenguţă mică rozmarin
- 1 lingură busuioc tocat
- 4 frunze salvie
- 1 linguriţă zahăr
- piper proaspăt măcinat
- parmezan
Preparare:
- Fierbeţi pastele al dente.
- Între timp, curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
- Tăiaţi ţelina în rondele.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă.
- Adăugaţi şi sotaţi 1 minut ceapa.
- Adăugaţi usutroiul şi ţelina şi mai sotaţi 20-30 de secunde.
- Adăugaţi pasta de tomate şi stingeţi cu supa.
- Adăugaţi zahărul şi verdeţurile (tocate sau legate cu o sfoară pentru a putea fi îndepărtate).Fierbeţi 10 minute la foc mic.
- Adăugaţi fasolea şi pastele bine scurse de apă şi mai fierbeţi 4-5 minute.
- Asezonaţi cu sare (dacă mai e cazul) şi piper. Completaţi cu apă dacă e nevoie.
[note]Unele reţete nu folosesc pastă de tomate sau roşii, iar altele adaugă bucăţi de pancetta rumenită.[/note]
Pastele cu fasole se servesc fierbinţi sau la temperatura camerei, presărate cu parmezan pentru cei care nu țin post.