Sărbătoare a primăverii şi învierii, Paştele e vestit – nu, nu de întoarcerea păsărilor călătoare –  ci de reintroducerea în alimentaţia tradiţională a mâncărurilor  “de dulce”. Mai sobră decât sărbătoarea Crăciunului care se bucură şi de entuziasmul sfârşitului de an, sărbătoarea Paştelui e vestită de mirosul de pască, aruncat ca un buzdugan înainte de Înviere, în nările încă flămânde de atâta post.

Aluatul de cocă, îmbucurat cu dulceaţa de brânză dulce frecată cu zahăr, lămâie şi vanilie, tulbură minţile credincioşilor înaintea Vinerii Mari şi aruncă în ispită copiii ce nu mai pot răbda. Coptură sacră hrănind cu bucurie mirenii.

[note]Puteți folosi și smântână grasă în combinație cu brânză de vaci pentru umplutură.[/note]

 

Reţetă: Pască de Paşte cu smântănă

pasca

Ingrediente:

aluat

  • 1 lingură drojdie de bere (50 grame)
  • 1 kg de făină
  • 8 galbenuşuri
  • coaja de la o lămâie
  • o cană cu lapte dulce, călduţ
  • 300 g de zahăr
  • 200 g de unt

umplutură

  • 1 kg de smântână grasă sau de brânză proaspătă de vacă
  • 2 linguri de făină
  • 4 galbenuşuri
  • 2 plicuri zahăr vanilat sau esenţă de vanilie
  • coaja de la o lămâie
  • 100 grame stafide înmuiate în lapte sau rom
  • 300 g de zahăr
  • sare

Preparare:

  1. Frământaţi un aluat de cozonac. Şi când zic că se frământă mă gândesc că se face aşa cum se făcea odată: în casa caldă, să-i cadă bine dospiturii, şi cu ăia mici făcând larmă în jur şi belind ochii la aluat, înnebuniţi de mirosul cojii de lămâie şi al vaniliei.
  2. Puneţi aluatul să dospească sub un ştergar timp de două ore.
  3. Împărţiţi aluatul în 3 părţi, câte una pentru fiecare pască. La rândul lor, cele trei bucăţi de cocă se împart în câte două fiecare astfel încât să aveţi 6 (2 pentru fiecare pască).
  4. Pentru fiecare pască răsuciţi cele două bucăţi de aluat pentru a obţine din ele două “fire” numai bune de împletit.
  5. Împletiţi cele două fuioare de aluat şi faceţi o coroană pe marginea interioară a unei cratiţe înalte, unse cu unt.
  6. Repetaţi operaţiunea şi cu celelalte două bucăţi de pască.
  7. Amestecaţi ingredientele pentru umplutură şi turnaţi şi cele trei coroane de pască.
  8. Umplutura trebuie să depăşească puţin aluatul pentru că, la cuptor, umplutura se va strânge iar aluatul va creşte.
  9. Lăsaţi cratiţele cu pască să se odihnească, la cald, vreme de 30 de minute până cresc din nou şi introduceţi-le în cuptorul preîncălzit la 170 de grade (temperatură medie).
  10. Se coc ca orice alt cozonac, aproximativ 40 de minute, până când aluatul este bine rumenit.
  11. După ce scoateţi pasca din cuptor, lăsaţi-o să se răcorească o jumătate de oră după care se răstoarnă pe o farfurie: puneţi o farfurie peste cratiţă şi întoarceţi-o cu grijă pentru a nu rupe pasca.

Timp de pregătire: 2 ore şi 40 minute (cu tot cu dospire)

Timp de gătire: 40 minute 

Porţii: 3 bucăţi

print

5 Comentarii

    • Se poate utiliza smantana grasa sau smantana grasa in amestec cu branza de vaci in proportii variabile.

Comments are closed.