Pâinea prăjită cu usturoi e doar atât cât îi spune numele. O gustare în sine sau o pâine potrivită pentru a sta lângă bucate mai alese, pâinea prâjită a făcut cariere şi în cele mai modeste cătune din România, rumenită pe plită, frecată cu un căţel de usturoi, stropită cu ulei de floarea soarelui şi presărată cu un praf de sare. Deci n-o să vă învăţăm cum se prăjeşte pâinea.

Garlic bread-ul american diferă de pâinea cu usturoi românească prin faptul că usturoiul şi uleiul (de măsline) se pun înainte de pâine iar pâinea se bagă la cuptor. Inventată la mijlocul secolului trecut în New York sub această formă, pâinea prăjită cu usturoi are origini italiene, fiind deseori servită lângă paste sau alte feluri de mâncare.

[note]În mai toate ţările de la Marea Mediterană se întâlneşte câte un soi de pâine cu usturoi. În Grecia pâinea e presărată (cum altfel!) cu oregano, în Marsillia se serveşte lângă Bouillabaisse.[/note]

Porţii: 3

Timp de preparare: 1o minute

Ingrediente:

 • 1 baghetă (sau altă pâine)
 • 3 căţei de usturoi
 • 2 linguri pătrunjel
 • 6 linguri ulei de măsline
 • sare
 • piper

Preparare:

 1. Încingeţi cuptorul la 190 de grade Celsius.
 2. Tăiaţi bagheta în trei bucăţi.
 3. Tăiaţi bucăţile de baghetă, în două, pe lungime (vezi foto).
 4. Curăţaţi usturoiul.
 5. Tocaţi fin sau pasaţi într-un blender usturoiul cu uleiul, pătrunjelul şi puţină sare.
 6. Ungeţi feliile de pâine, cu ajutorul unei linguri sau pensule, cu uleiul aromat.
 7. Introduceţi pâinea la cuptor pentru 5 minute.

[tip]În multe restaurante italiene din New York bagheta este ruptă în două, unsă de jur împrejur cu uleiul aromat, învelită în folie de aluminiu (pentru a favoriza impregnarea în profunzime) şi introdusă pentru 5 minute la cuptor. În ultima parte a procesului, folia este îndepărtată pentru a permite rumenirea baghetei.[/tip]

Pâinea trebuie să fie moale în interior şi crocantă la exterior. Pâinea prăjită cu usturoi se consumă imediat ca atare sau alături de paste.

print

4 Comentarii

 1. Oh, eu am facut cu marar in loc de patrunjel si cu ulei din cel presat la rece, “taranesc”, grosut si cu aroma intensa de floarea soarelui, din paine neagra facuta in casa… Buna rau si ideea asta mai elevata!

 2. Eu cumpar una “gata facuta” dar nu e greu de facut nici in casa, iei o bagheta de aia ce mai trebuie sa o bagi la cuptor 10 minuto o tai feliute, dar fara sa se desprinda de tot , ramane o bagheta transata, unde ai facut taietura umpli cu un amestec facut din unt, usturoi si patrumjel, orageno, sau basilico ( cred ca e busuioc), o bagi la cuptor 10 minute si e mortala!!!

Comments are closed.