Pline de culoare, ouăle vopsite sau încondeiate sunt, pentru mulți dintre noi, un simbol incontestabil al sărbătorilor pascale, pe lângă friptura, drobul sau borșul de miel. Nu știu ce ne încânta mai tare când eram copii: coloratul ouălor, datul cu slănină pe oul cald ca să lucească, mâncatul lor la orice oră din zi sau competiția acerbă cu ceilalți copii pentru găsirea super-oului cu vârf mai ascuțit și tare ca piatra. Știu doar că nu respectam tradiția precisă a “ciocănitului” de ouă și uneori chiar uităm să spunem Hristos a Înviat! urmat de Adevărat a înviat! Gustul dulce al victoriei sau cel amar al înfrângerii ne umplea gâtlejul.

ouă încondeiate Tradițional, ouăle de Paște erau adunate din cuibar în miercurea Paresimilor (a patra săptămână de la Lăsatul Secului), iar gospodinele spuneau că ouăle o să țină până la Paște. În Joia Mare se alegeau ouăle pentru înroșit sau încondeiat – cele cu coaja mai albă, cu formă uniformă și coaja netedă. Simbol al sângelui lui Isus, culoare roșie era cea folosită în mod tradițional la vopsit, în timp ce, pentru ouăle încondeiate, numite și închistrite sau muncite în Bucovina, se foloseau simboluri geometrice, vegetale, antropomorfe și de reminescență religioasă.

Sunt încă gospodine ce refuză să vopsească ouă altfel decât în culoarea roșie după tradiția Maicii Domnului care, venită la cruce să-și plângă fiul, a așezat un coș cu ouă sub cruce, iar la plecare a luat cu ea ouă înroșite de sângele lui Cristos. Compromisuri se fac doar la decorare: se vopsesc ouăle în ciorap, cu frunzulițe de pătrunjel sau mărar lipite de ou. Tot oul roșu și nu de altă culoare e cel pus în apa de spălat pe față în dimineața duminicii de Paște ca creștinii să fie sănătoși și frumoși în anul ce vine.

Paștele aduce cu sine și bucuria dăruirii după lungul post de peste 40 de zile, după Săptămâna Mare (Săptămâna Patimilor), după Deniile de seară și postul negru din Vinerea Mare.  Bucatele de Paște veselesc mesenii, ouăle vopsite sau încondeiate, adevărate obiecte de artă în zilele noastre, sunt dăruite celor dragi. Verii Botez păstrează tradițiile vii și aduc de Paște minunății încondeiate, potcovite, în pănușe. Le puteți vedea aici.

print

1 comentariu

Comments are closed.