Considerate a fi cele mai simple reţete din lume – alături de cartofii prăjiţi – pe care şi le asumă şi cel mai nepriceput om în ale bucătăriei, ouăle prăjite au totuşi meşteşugul lor. Deşi la o  adică, un ou s-ar prăji de la sine şi pe o piatră uitată sub soare, omleta franţuzească, pufoasă şi delicată, râvneşte la mai mult.

Se presupune că omleta ar avea origini antice persane, se ştie că exista în evul mediu  – Rabelais o pomeneşte în Pantagruel sub denumirea de homelaicte d’oeufs – şi e obligatoriu să se regăsească pe meniul oricărei “mâncătorii” care serveşte micul dejun. Această rețetă de omletă cu brânză este una din cele mai simple și mai gustoase omlete.

Vezi și rețeta de Omletă cu hribi.

Reţetă: Omletă cu brânză

Omletă cu brânză și ceapă verde

Ingrediente:

 • 2 ouă mari şi proaspete
 • 2 linguri de lapte gras
 • 30 grame brânză cheddar, rasă mare
 • 1 linguriţă ulei de măsline
 • 1 ceapă verde mică
 • sare şi piper

Preparare:

 1. Spargeţi ouăle într-o farfurie (evident, folosiţi doar ouăle, fără coji : ) ). Ouăle, nu foarte reci, se bat împreună cu laptele, puţină sare şi piper, cu ajutorul unei furculiţe sau a unui tel.
 2. Radeţi brânza mare.
 3. Curăţaţi şi tăiaţi ceapa.
 4. Încingeţi bine uleiul într-o tigaie, de preferinţă de teflon. Cele mai bune tigăi pentru omletă sunt cele concepute special pentru clătite.
 5. Când uleiul e foarte încins, turnaţi ouăle în tigaie şi mişcaţi-o pentru ca omleta să se întindă uniform. Reduceţi la minim flacăra focului.
 6. Cu ajutorul unei spatule sau a unui cuţit – atenţie să nu zgâriaţi teflonul – se desprinde pe jumătate omleta de tigaie, începând dinspre margine spre mijloc şi avansând încet să nu rupeţi omleta.
 7. Presăraţi brânza rasă şi ceapa peste jumătatea nedesprinsă. Ridicaţi cu grijă marginea dezlipită şi pliaţi-o peste brânză, aşa cum procedaţi cu clătitele.
 8. Lăsaţi încă 10 secunde pentru ca brânza să prindă a se topi şi scoateţi omleta cu grijă pe o farfurie.
 9. Omleta se serveşte imediat, cu pâine prăjită şi salate proaspete.

 

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porții: 1

[tip]Puteţi înlocui brânza sau să-i adăugaţi şuncă sau jambon tăiat felii subţiri sau diverse verdeţuri.[/tip]

[tip]Pentru ca omleta să fie pufoasă, ouăle se bat cât mai bine şi mai aproape de momentul în care vor fi turnate în tigaie. Pentru fiecare porție adăugați câte 2 ouă și dublați cantitățile celorlalte ingrediente.[/tip]

print