Janssons frestelse (ademenirea lui Iason – liderul argonauţilor plecaţi în căutarea lânii de aur) este un preparat tradiţional suedez care are, evident, prea puţine în comun cu musacalele din sudul Europei, cu excepţia preparării stratificate. Reţeta tradiţională suedeză se prepară doar din cartofi cu ceapă şi anşoa, smântână dulce şi pesmet, pentru a rezulta o mâncare în care se reflectă identitatea bucătăriei suedeze: echilibrul fragil dintre dulce şi sărat.

Deşi în reţele clasice nu există somon, adăugarea acestuia nu o îndepărtează de origini ci, dimpotrivă, prezenţa feliilor de gravlax (file de somon marinat într-un amestec desare, zahăr şi mărar)  face acest fel de mâncare şi mai suedez.

Porţii: 8

Timp de prepararea: 2 ore

Ingrediente:

  • 1,8 kilograme de cartofi
  • 2-3 cepe
  • 250 grame gravlax (sau file de somon afumat)
  • 1 litru smântână dulce de gătit
  • 2 linguri fileuri de anşoa
  • 2 -3 linguri pesmet
  • 120 grame caşcaval (preferabil suedez)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi focul la 180 de grade.
  2. Curăţaţi cartofii şi tăiţi-i în rondele groase.
  3. Curăţaţi cepele şi tăiaţi-le rondele sau peştişori.
  4. Tăiaţi caşcavalul felii.
  5. Ungeţi un vas termorezistent cu unt.
  6. Puneţi un strat de cartofi.
  7. Adăugaţi un strat de file de somon.
  8. Adăugaţi un strat de ceapă.
  9. Repetaţi operaţiunea până epuizaţi cartofii şi somonul.
  10. Peste ultimul strat puneţi fileurile de anoşoa.
  11. Acoperiţi cu felii de caşcaval.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper.
  13. Turnaţi smântâna dulce peste.
  14. Presăraţi cu sare şi piper.
  15. Acoperiţi cu o folie de aluminiu sau capac şi introduceţi la cuptor pentru 80 de minute.
  16. Scoateţi folia sau capacul şi mai lăsaţi 10-15 minute la cuptor pentru a prinde o culoare aurie la suprafaţă.

“Musacaua” cu somon se serveşte caldă, la temperatura camerei sau chiar rece.

print