O mâncare clasică de vară pentru fiecare zi a săptămânii, regăsită în toate regiunile ţării cu diferite nuanţe de la zonă la zonă. În unele regiuni – în special în Ardeal, Banat şi Bucovina – roşiile sunt înlocuite sau completate cu smântână sau iaurt.

Porţii: 4

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

  • 600 grame fasole păstăi
  • 800 grame pulpă de vită
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov mare
  • 3 căţei de usturoi
  • 3 roşii (sau o conservă de 400 grame)
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 1 foaie de dafin
  • 1 legăturică frunze de ţelină
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingură făină
  • 1 lingură rasă bicarbonat
  • 1 lingură rasă zahăr
  • sare
  • piper
  • 4 linguri zdravene de smântână sau iaurt gras, pentru servire

Preparare:

  1. Alegeţi păstăile, rupeţi-le (sau tăiaţi-le ) în bucăţi de 4-5 centimetri şi clătiţi-le în apă rece.
  2. Curăţaţi ceapa, usturoiul şi morcovul şi treceţi-le prin răzătoarea mare sau tocaţi-le fin.
  3. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
  4. Tăiaţi carnea cubuleţe.
  5. Încingeţi uleiul într-o cratiţă.
  6. Adăugaţi şi rumeniţi carnea de vită.
  7. Acoperiţi cu apă şi adăugaţi bicarbonatul.
    [warning]Folosiţi un vas adânc deoarece bicarbonatul – care are rolul de a frăgezi carnea – va face o spumă abundentă care dispare în câteva minute.[/warning]
  8. Fierbeţi până când zeama scade şi carnea prinde a se prăji din nou.
  9. Adăugaţi ceapa, usturoiul şi morcovul şi rumeniţi 1 minut.
  10. Adăugaţi roşiile tocate, păstăile şi 2-3 căni de apă, în funcţie de cât sos vă doriţi.
  11. Adăugaţi o lingură de sare, zahărul şi dafinul.
  12. Acoperiţi şi fierbeţi până când carnea şi păstăile s-au pătruns.
  13. Faceţi un liezon: amestecaţi pasta de tomate cu făina şi câteva linguri de zeamă, cu grijă să nu se formeze cocoloaşe.
  14. Adăugaţi liezonul în mâncare şi ţelina tocată.
  15. Fierbeţi descoperit până când sosul este legat.
  16. Asezonaţi cu sare şi piper.
  17. Luaţi mâncarea de pe foc şi adăugaţi pătrunjel proaspăt tocat.

Mâncarea de vită cu fasole verde se serveşte caldă sau rece, cu pâine şi smântână sau iaurt gras.

print