mancalatorii-tunisia Nici proximitatea Mediteranei şi nici influenţele franceze nu pot ascunde adevăratul caracter, aspru şi sălbatic ca spiritul berberilor, al bucătăriei tunisiene. Iubită de către amatorii de mâncăruri exotice şi picante sau evitată de către mare parte a turiştilor occidentali, bucătăria tunsiană îţi aminteşte la tot pasul că te afli în nordul Africii, într-o ţară profund musulmană.

Bucătărie turistico-tunisiană

Există o mare diferenţă între Tunisia de zi cu zi, a tunisienilor, şi Tunisia cosmopolită, a turiştilor. În prima, vei regăsi bucătăria reală a tunisienilor, cu multe cuşcuşuri, cu mâncăruri pe bază de peşte, fierturi pe bază de carne de miel, combinată cu fructe şi aromată cu scorţişoară sau coriandru. Mulţi găsesc şocante imaginile pieţelor deschise unde se taie păsări, se fierb capete şi picioare de oaie. Dar amatorii de exotisme şi picanterii savurează din plin spectacolul.

În cea de a doua bucătărie au fost importate şi adaptate toate cele necesare confortului şi diversităţii cerute de turişti. Şi totul a fost îmblânzit şi occidentalizat. Meniurile includ micul dejun de tip continental şi veţi găsi foarte des meniuri în limba engleză ca să vă puteţi orienta când comandaţi.

Gustul de harissa

Însă, în oricare dintre cele două lumi te afli, cu siguranţă că vei simţi gustul de harissa. Acest sos, roşu şi extrem de iute, făcut din ardei zdrobiţi, usturoi, seminţe de coriandru şi de chimen, ulei de măsline şi, mai rar, cu adaos de suc de roşii, este însăşi “sângele” bucătăriei tunisiene. În bucătăria tunisiană, preponderent iute faţă de celelalte bucătării nord-africane, se regăseşte în aproape orice mâncare, componentele sale fiind definitorii pentru gustul tunisian. În restaurantele hotelurilor, însă, se serveşte alături de mâncăruri.

Mâncarea naţională a Tunisiei este cușcușul, gătit tradiţional într-un vas special de origine berberă ce poartă numele de kiska. Cuşcuş-ul este un soi de tocană zdravană ce foloseşte carne de miel, pasăre sau peşte amestecată cu legume din belşug, totul pe un pat din cuscus (un soi de paste granulate din grâu dur).

Celtia, berea tunisienilor

Fiind o ţară musulmană, veţi găsi foarte greu porc şi alcool. În locurile cu adevărat turistice (hoteluri şi restaurante), mai ales pentru locaţii ce oferă pachete all-inclusive, găsiţi băuturi locale (whiskey, gin, vodka etc), de cele mai multe ori replici ale celor occidentale, care sunt mult mai ieftine decât cele importate. Berea Celtia este o bere light şi foarte populară în staţiuni şi hoteluri. Vinul tunisian este considerat foarte bun, de la soiurile roşii (Magon sau Sidi Saad), la rose (Gris de Tunisie, Koudiat) şi la vinurile albe (Muscat de Kelibia). Un cocktail popular este boukha (un lichior de smochine) combinat cu cola.

Ca aperitive, încercaţi mechouia, o salată din cuburi de roşii şi ardei graşi, ouă fierte, peşte şi capere. Un alt aperitiv tradiţional este brik, un trigon umplut cu un ou întreg, ceapă şi pătrunjel.

Deserturi foarte dulci

La felurile principale, încercaţi, pe lângă cuşcuş, şi peşte (biban, sardine) sau fructe de mare (homar, calmar, crevete) la grătar pentru că apropierea de Mediterană umple meniurile cu bunătăţi, precum și felurile preparate în vase tajine.

Koucha bil aallouch (pulpă de miel cu cartofi la cuptor), chakchouka (o tocană de legume cu ou), kaftagi (chiftele de carne în sos picant) sau bnadaq (chiftele cu mentă) sunt alte exemple de feluri tunisiene apreciate de turişti.

Ca desert, tunisienii se răsfaţă cu aluaturi foarte dulci, însiropate în miere şi decorate cu nucă. Dar puteţi apela la varietatea foarte mare de fructe şi sucuri proaspete, dar şi la cafeaua tunisiană foarte aromată sau la ceaiul de mentă, foarte răcoros. Toate acestea dacă vă place mâncarea tunisiană.

_________

Articol din seria Ghidurilor de Călătorie realizate de capital.ro pentru care cevabun.ro este consultant culinar.
Citește tot articolul aici.

print