În ciuda prejudecăţilor care reduc bucătăria germană la cârnaţi, rasol de porc, cartofi şi varză, bucătăriile germane  – fiindcă se poate vorbi de mai multe bucătării regionale, distincte – au încă multe surprize de oferit.

Ficatul de viţel în stil berlinez – Berliner Art – este una dintre delicatesele  bucătăriei germane care pune într-un contrast rafinat dulceaţa, cu irizaţii amărui, a ficatului cu cea a mărului, cu note acrişoare, şi a cepei.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30-40 de minute

ficat de vitel berliner art Ingrediente:

  • 600 grame ficat de viţel
  • 4 mere acrişoare
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 4 cepe
  • 50 ml cognac
  • 4 linguri de unt
  • 2 linguri de făină
  • 100 ml supă de vită
  • 2 linguri de smântână dulce
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 220 de grade Celsius.
  2. Îndepărtaţi pieliţele şi tăiaţi ficatul în felii cu latura de 8-10 centimetri şi grosimea un deget grosime . Cel mai uşor e să tăiaţi ficatul oblic, pe secţiune.
  3. Tamponați ficatul cu un prosop curat şi uscat pentru a îndepărta apa de pe el.
  4. Tăiaţi merele rondele de 1-1,5 centimetri grosime. Stropiţi merele cu zeamă de lămâie ca să nu se oxideze.
  5. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o în inele.
  6. Topiţi 2 linguri de unt într-o tigaie.
  7. Treceţi feliile de ficat prin făină şi rumeniţi-le în unt.
  8. Transferaţi conţinutul tigăii într-o tavă şi introduceţi tava la cuptor pentru zece minute.
  9. Adăugaţi restul de unt în aceeaşi tigaie şi prăjiţi rondele de mere timp de 2 minute pe ambele părţi. Scoateţi rondele şi ţineţi-le la cald.
  10. Adăugaţi rondele de ceapă în tigaie şi rumeniți-le până se înmoaie.
  11. Adăugaţi supa de vită, cognacul,  smântâna şi untul de pe ficat.
  12. Lăsaţi să dea 2-3 clocote. Asezonaţi cu sare şi piper.

Serviţi feliile de ficat intercalate cu rondele de mere şi garnitura de ceapă.

[warning]Nu gătiţi ficatul prea mult deoarece se va usca şi întări. Ficatul trebuie să fie rumenit în exterior, dar de culoare roz în interior.[/tip]

________________________________________

print

Adaugă un comentariu: