Ceva Bun

Fettuccine cu urzici şi ciuperci de pădure

Paste cu ciuperci de pădure (hribi, ghebe, etc) şi urzici tinere, completate de usturoi şi ceapă verde, într-un sos pe bază de smântână dulce (frişcă, nebătută şi neîndulcită), parmezan şi un strop de nucşoară.  O inedită compoziţie forestieră, lacto vegetariană, care îşi poate găsi adepţi şi în rândul carnivorilor dacă este servită ca garnitură lângă o friptură de vită.

Vezi aici și rețeta de Omletă cu urzici și brânză de burduf.

Reţetă: Fettuccine cu urzici și ciuperci de pădure

Ingrediente:

  • 200 grame fettuccine proaspete
  • 2 legături ceapă verde
  • 2 legături usturoi verde
  • 1 mână zdravănă de urzici cruduţe
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 cană ciuperci de pădure tocate mare
  • 100 grame unt
  • 200 ml smântână dulce
  • 40 grame parmezan ras
  • 1/2 linguriţă nucsoara macinată
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Fierbeţi pastele (2-3 minute de când clocoteşte apa) în apă cu sare.
    [note]Puteți folosi şi alte tipuri de paste, de preferinţă proaspete şi lungi.[/note]
  2. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tăiaţi-le rondele.
  3. Curăţaţi cățeii de usturoi şi tocaţi-i.
  4. Spălaţi bine urzicile şi tocaţi-le din cuţit.
    [note]Dacă urzicile au tulpiniţe tari, îndepărtaţi-le.[/note]
  5. Tăiaţi ciupercile (mai puţin ghebele) în cuburi mari. Puteţi folosi şi un singur fel de ciuperci de pădure cum ar fi hribii (funghi porcini, în italiană).
  6. Topiţi untul într-o tigaie.
  7. Adăugaţi usturoiul pisat şi partea albă de la ceapă şi usturoiul verde şi sotaţi-le un minut.
  8. Adăugaţi ciupercile şi rumeniţi-le.
  9. Adăugaţi urzicile.
  10. Stingeţi cu smântâna dulce şi 200 ml apă rece.
  11. Adăugaţi nucşoara şi puţină sare.
  12. Fierbeţi sosul la foc iute timp de cinci minute.
  13. Asezonaţi cu sare şi piper.
  14. Amestecaţi pastele cu sosul (pastele se scurg bine de apă).
  15. Serviţi pastele în farfurii adânci, pudrate din abundenţă cu parmezan.
  16. Pastele cu urzici şi ciuperci de pădure se servesc imediat.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 15 minute

Porții: 2

print