Din nefericire, dovleacul e un ingredient folosit în prea puţine reţete şi aproape exclusiv în deserturi. Însă, în alte culturi culinare, ocupă un rol central şi se regăseşte în multe reţete. Dovleacul picant cu stafide este o mâncare nord-africană surprinzătoare prin amestecul cald de culori şi arome. Dulce-aromat-picantă, această compoziţie de toamnă este o desfătare pentru iubitorii mâncărurilor vegetariene.
[readalso] Vezi şi reţeta de Supă cremă de dovleac. [/readalso]
Reţetă: Dovleac picant cu stafide
Ingrediente:
- 600 grame dovleac plăcintar (curăţaţ de seminţe şi coajă)
- 2 cepe medii
- 100 grame stafide
- 1 ardei iute
- 5 linguri ulei de măsline
- 1/4 linguriţă nucşoară
- 1 linguriţă curry
- 1 linguriţă chimion
- 1 lingură miere
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 100 ml supă de legume
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiaţi dovleacul în cubuleţe cu latura de 2 degete.
- Curăţaţi şi tăiaţi ceapa peştişori.
- Scoateţi seminţele şi tocaţi mărunt ardeiul iute.
- Înmuiaţi stafidele în apă călduţă.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie şi sotaţi la foc iute dovleacul. Întoarceţi-l cu grijă să nu se rupă.
- Scoateţi dovleacul şi lăsaţi-l deoparte pe o farfurie.
- Sotaţi ceapa şi ardeiul iute în grăsimea din tigaie.
- După ce s-a înmuiat ceapa, adăugaţi stafidele, nucşoara, chimionul, pudra de curry.
- Adăugaţi mierea şi zeama de lămâie.
- Amestecaţi uşor dovleacul cu ingredientele din tigaie şi cu câteva linguri de supă.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Serviţi simplu sau cu garnitură de orez sau cuşcuş.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 30 minute
Porţii: 2