Dimineață devreme sau înainte de prânz, lumea dă navală în micile localuri din Hong Kong unde se servește dim sum. E un prilej bun pentru o pauză, o discuție cu prietenii sau familia, sau pentru cititul ziarului.  “Dim Sum” înseamnă “din inimă” în cantoneză și nimic nu e mai specific Hong Kong-ului decât ritulalul zilnic al servirii dim sum-ului –  gustări ușoare, servite în cantități mici, ca aperitive pentru ceai.

Dim Sum

Ingrediente:

  • pastă de orez
  • creveți
  • carne
  • legume

În general, dim sum sunt cunoscute ca galuște sau rulouri – fierte la aburi, prăjite, coapte, umplute cu carne, fructe de mare, legume, sărate sau dulci. Varietatea este uimitoare, la fel și specificul locurilor în care se servește dim sum: restaurante luxoase cu priveliște spectaculoasă către port, localuri de familie cunoscute de localnici, localuri care vând doar dim sum, food court-uri, tea houses.

Toate servesc dim sum găluște – gow : cu înveliș din pastă de orez aproape transparentă și umpluturi diverse de carne, creveți, tofu, legume. Cele mai populare sunt Har Gau cu creveți și Shaomai cu carne de porc. Bau sunt tot găluște dar cu un inveliș pufos, asemănător cu miezul de pâine proaspătă, puțin mai mari și mai consistente, cu umplutură de carne sau fructe de mare.

Există și feluri dim sum prăjite în baie de ulei – wonton prăjit, cunoscutele pachețele de primăvară, chifteluțe de carne de porc acoperite cu semințe de susan, gheare de pui pane, caracatiță prăjită. Dar și dim sum dulci cu budincă de mango, umplutură de ouă cu zahăr sau de tofu cu migdale.

Dim Sum - servire

Dacă vi s-a făcut poftă, puteți servi dim sum dacă aveți prin preajmă un magazin alimentar chinezesc (în București există un supermarket chinezesc în zona Colentina – vezi aici harta magazinelor cu produse exotice și etnice). Există de cumpărat dim sum congelate ce se fierb la aburi cam 10 minute și se servesc calde cu sos de soia, sos iute sau sos dulceag chinezesc. De obicei, dim sum se fierb la aburi în cosulețe rotunde din bambus (și acestea se găsesc de cumpărat în magazinele chinezești), dar se poate folosi și un vas cu sită pus pe un bain marie.

print

4 Comentarii

Comments are closed.