Ştim, e jenant sa venim cu astfel de titluri şi de reţete pentru că, în fond oricine ştie să fiarbă un ou sau un crenvurst. Cel puţin în teorie. Totuşi, o detaliere a aromării crenvurștilor în timpul fierberii, folosind din plin experienţa germană în gătirea bockwurst, bratwurst, wienerwurst şi a altor wursti (carnaţi, în limba germană) care se gătesc exclusiv prin fierbere, merită – aşa cum veţi vedea – a fi luată în calcul.

Porţii: 4-5

Timp de preparare: 15 minute

Crenvurști fierți

Ingrediente:

  • 1 kilogram de crenvurști
  • 1 lingură boabe de muştar (sau 2 linguri muştar)
  • 1 pahar de vin alb sec sau 50 ml oţet cu tarhon
  • 2 foi de dafin
  • 8-10 boabe de piper
  • 8-10 boabe coriandru

pentru servire

  • pâine sau chifle
  • muştar
  • hrean cu smântână şi/sau oţet
  • salată de varză murată (sauerkraut)

Preparare:

  1. Puneţi la fiert, într-o oală sau cratiţă adâncă 2 litri de apă rece.
  2. Adăugaţi în apă foile de dafin, vinul alb sec sau oţetul cu tarhon, boabele de muştar (sau muştarul), boabele de coriandru şi piper.
  3. Când dă în clocot apa, adăugaţi crenvurştii.
  4. Lăsaţi să dea câteva clocote (nu mai mult de 2-3 minute).
  5. Scoateţi crenvurştii din apă cu un cleşte şi serviţi.

Crenvurştii se servesc fierbinţi, cu pâine şi muştar, hrean şi/sau salată de varză acră.

[note]De origine austriacă, crenvurstul românesc îşi datorează numele înaintaşului său Krenwürstchen (cârnat cu hrean, în germana austrică).[/note]

print

4 Comentarii

  1. dar stie cineva reteta de crenwursti,tare m-ar interesa poate se pot face si in casa???!!!!!
    multumiri ptr raspuns!

  2. Crenvursti de casa

    500 g carne de vita tanara, 400 g carne de porc, 300 g slanina, 30 g sare, 1 lingura de boia de ardei dulce, 2 g piper, 1 nucsoara, 1 g chimen, mate de oaie
    Acesti carnati subtiri pot fi preparati in casa, daca avem mate de oaie subtiri. Carnea se curata bine de tendoane si de pielite, dupa care se trece de doua ori prin masina de tocat cu sita deasa. Se amesteca bine cu condimentele pisate (macinate), adaugandu-se apa rece atat cat absoarbe carnea, framantandu-se bine, dupa care se pune pentru 1-2 ore intr-un loc racoros. Cu compozitia respectiva se umplu matele, formandu-se perechi de carnaciori, fiecare carnacior avand lungimea de 12-15 cm. Carnaciorii se consuma proaspeti, fierti timp de 5 min in apa cu sare. Se servesc calzi cu mustar sau cu hrean preparat cu otet. Pentru pastrare pe timp limitat, se pot afuma usor.

  3. ma bucur ca am avut ocazia sa fac crenwursti cu reteta dvs, nu stiam deloc sa fac , desi trebuie doar sa fierbi apa si sa pui crenwurstii in ea, eu nu prea ma pricep la bucatarie

Comments are closed.