calorii Pentru a putea calcula mai ușor conținutul caloric al mâncărurile preparate, vă punem la dispoziție un tabel cu alimentele de bază.
Tabelul este structurat pe următoarele coloane:

 • partea necomestibilă = cât la sută (%) din produs nu se consumă efectiv (sâmburi, coajă etc)
 • necesarul pentru 100 g = câte grame sunt necesare pentru a obține 100 g de produs comestibil
 • conținutul de proteine
 • conținutul de lipide (grăsimi)
 • conținutul de glucide (carbohidrați)
 • calorii pentru 100 g de produs comestibil

Sursa: Bucătărie, Dan Chiriac și Violeta Borzea.

_________________________________________________________

print

10 Comentarii

 1. Super tabel si folositor. Dar am ointrebare – tot nu pricep faza cu partea necomestibila …

 2. Alexa, prima coloana cu cifre reprezinta procentul de produs necomestibil dintr-o 100 de grame. De exemplu, in cazul cireșelor, procentul este de 11% (acesta este format din sâmburi și cozi). Pentru a calcula corect caloriile consumate (caloriile sunt date pentru 100 de grame de produs comestibil), trebuie sa iei in calcul ca ai nevoie de 111 g de cireșe (atunci când le cântărești la piață – au și sâmburi). Dacă vei cumpăra 111 g cireșe, practic vei consuma 100 g miez de cireșe, adică 82 de calorii.

 3. Am o mare nedumerire…vinul nu contine glucide??? da-ti-mi o veste buna si surprinzatoare, va rog, va rog, va roooog…

  • :)) Binenteles ca are si glucide. Dar mult mai putin decat o bautura carbogazoasa, cola sau oricare alta. ex.vinuri seci – cu un continut cuprins pana la 4,0 g/l inclusiv; vinuri demiseci – cu zahar intre 4,01 g/l si 12 g/l; vinuri demidulci – cu un continut de zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l; vinuri dulci – cu zaharuri peste 50 g/l. La vinul spumant (inclusiv sampania), cel mai sec vin spumant (brut) are 3 g/l iar cel mai dulce maxim 50g/l. Dar, ca sa faceti o comparatie, o doză de cola de 330 ml conţine 39 de grame de zahăr, adică 110 g/l!

 4. Multumesc mult, traiesc in Spania…deci sunt ispitita rau de tot, in plus tin dieta Dukan si nu stiu cum sa gasesc ,,portite,,. Ma feresc de carbohidrati, iar Cola nu beau niciodata, nici light…o consider otrava si militez pe unde sunt ascultata ca macar copiilor sa nu li se dea.
  Imi place mult sa beau la cina un pahar de vin si asta imi lipseste cel mai mult. In lipsa unui pahar de vin rosu, sa zicem…Castillo de Sajazarra, m-as multumi si cu un pahar de cava brut nature…Merçi pentru raspuns 🙂

 5. Cifra de la proteine de exemplu , ce reprezinta ? Sa zicem la painea de secara 7,8 ce ? 7,8 proteine ? Grame ? Miligrame ? Micrograme ? Tone? Ca din textul ce precede tabelul nu reiese …

  • Dan, tabelul este foarte lung şi nu se poate printa pe o singură pagină. Poţi folosi butonul de print de la sfrârşitul articolului şi va apărea tabelul pe mai multe pagini. Sperăm să te ajute.

Comments are closed.