Ne-am obişnuit cu “vinuri roşii la carne şi vinuri albe la peşte”. Dar, mai nou, somelierii fac recomandări surprinzătoare şi din ce în ce mai îndrăzneţe care să se potrivească şi la noile tendinţe culinare. Ce vin ai asocia la un burger? Dar o cupă de îngheţată? Paginile specializate în vinuri au făcut diverse ghiduri de asocieri între vinuri şi diverse tipuri de mâncare şi, deşi vă recomandăm să ţineţi cont în primul rând de gustul propriu, merită aruncată o privire la tendinţe chiar dacă doar pentru inspiraţie.

Pizza şi vinurile

Site-ul australian WineSelectors.com au publicat de curând un ghid de asociere a vinurilor cu pizza în funcţie de ce ingrediente alegi pe pizza ta favorită. Pinot Noir pentru pizza cu pui la grătar, Cabernet pentru pizza cu carne sau salam, Riesling (vin alb) pentru pizza hawaiiană cu ananas, Chardonnay pentru pizza cu legume şi Pinot Griggio pentru pizza marguerita.

Dar există şi varianta de un Lambrusco – vin spumant – care merge la orice tip de pizza.

Puiul prăjit şi şampania

Cum se reinventează din ce în ce mai mult bucătăria de casă şi felurile de mâncare foarte populare apar în restaurantele de lux, puiul prăjit începe să îşi facă loc în tot felul de restaurante, nu doar în clasicele reţele de fast food. Şampania este recomandarea somelierilor pentru că bulele şi aciditatea şampaniei taie din grăsimea puiului prăjit.

Burgerii şi vinul

Şi burgerii sunt la modă. Din ce în ce mai gourmet apar pe meniurilor restaurantelor fine iar asocierea cu vinurile pare o adevărată artă. Tempranillo (vin roşu tânăr) pentru burgerul de leguminoase, Pinot Noir cu cheeseburgerul sau un Lambrusco sec cu un burger clasic. La restaurantele de lux unde există în meniu burgeri gourmet sigur vi se va recomanda câte un vin diferit pentru fiecare tip de burger.

Ramen cu vin?

Ei, bine, se recomandă un Prosecco. Notele de măr verde şi pepene galben din Prosecco se combină excelent cu un ramen de creveţi, spun specialiştii. Iar faptul că Prosecco este un vin acidulat ajută mult în această combinaţie.

Fish and Chips

Faimoasa mâncare englezească de peşte pané cu cartofi prăjiţi părea destinată mereu a fi asociată cu berea, dar şi un vin sec mai special merge de minune. Somelierii recomandă un Picpoul din regiunea Languedoc-Roussillon datorită notelor citrice care se combină excelent cu peştele.

Lava cake cu îngheţată

De obicei se recomandă vinurile dulci la deserturi. Este şi cazul acestei combinaţii interesante de ciocolată cu îngheţată de vanilie la care se recomandă un vin fortifiat ca Sherry care încheie în mod excelent un prânz bun sau o cină.

print