Bucătăria franceză foloseşte cu regularitate caramelul, încă din Evul Mediu. Una dintre marile calităţi ale acestuia, dincolo de gust, aromă şi culoare, este textura sa catifelată şi densitatea care păstrează în interior sucul fructelor tari, înăbuşite în el.

O clătită cu pere caramelizate, servită cu o cupă de îngheţată de vanilie de Bourbon este deja un clişeu al bunului gust.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 minute

clatitepere13 Ingrediente:

  • 4 clatite
  • 2 pere tari
  • 200 gr zahăr tos
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 30 de grame de unt
  • 2-4 cupe de îngheţată de vanilie (pentru servire).

Preparare:

  1. Faceți clătitele conform rețetei.
  2. Curăţaţi perele şi tăiaţi-le cubuleţe.
  3. Încingeţi untul într-o tigaie şi adăugaţi perele. Amestecaţi-le uşor, timp de aproximativ 5 minute până prind a se înmuia.
  4. Adăugaţi zahărul şi zahărul vanilat peste pere. Amestecaţi uşor, timp de aproximativ 15 minute până când zahărul îşi schimbă culoarea se caramelizează.

Clătitele se umplu cu amestecul de pere-caramel, se pliază şi se servesc câte două per porţie cu sau fără îngheţată de vanilie.

[warning]Atenţie la caramel deoarece, fiind un lichid fierbinte cu o densitate mare, îşi păstrează temperatura ridicată pentru mult timp.[/warning]

[tip]Clătitele cu pere caramelizate se pot decora cu sirop de caramel şi frişcă. Adăugaţi, însă, frişca doar înainte de servire deoarece se va topi şi va produce un efect inestetic.[/tip]

print