O ciorbă de miel cu verdeţuri este prin excelenţă una sezonieră, pe care nu ai de multe ori ocazia să o mănânci în cursul unui an. Din păcate răspândirea măcrişului este sporadică, în doar câteva zone ale României. Asemănător cu spanacul la frunză, dar acrişor la gust (un gust acrişor proaspăt, nu acrişor-amărui ca al şteviei), măcrişul este ingredientul cheie al acestei ciorbe, cel care dă gustul specific de ciorbiţă pascală, dulce acrişoară.

ciorba-de-miel_128

Ingrediente:

  • 1 kg carne de miel (cap, gât sau piept)
  • 1 ceapă medie
  • 2 morcovi mare
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 rădăcină de ţelină
  • 450 gr smântână
  • 2 gălbenuşuri
  • 500 gr măcriş
  • 100 gr orez
  • o legăturică de tarhon proaspăt
  • sare după gust

Preparare:
1. Ceapa şi zarzavaturile, tăiate mărunt se călesc în puţin ulei. Carnea se opăreşte şi se curăţă de pieliţe, apoi se taie mărunt şi se pune peste zarzavaturi în oală, se mai călesc împreună 2 minute.

2.Se adaugă apă (cam 6-7 litri) peste legume şi carne, se sărează după gust. Fierbeţi aproximativ o oră şi jumătate, spumind din când în când, sau până când carnea este fiartă.  Spălaţi orezul, alegeţi şi curăţaţi măcrişul (rupeţi codiţele) şi tăiaţi-l mărunt.

3. Adaugaţi orezul şi măcrişul în supă. Dacă supa este prea groasă mai completetaţi cu apă.

4.Când este fiert orezul se adaugă smântâna, amestecată cu gălbenuşurile de ou şi diluată cu supă, împreună cu tarhonul tocat. Se fierbe la foc mic până se apropie de a da în clocot.

Ciorba de miel cu măcriş se serveşte caldă.

print

1 comentariu

Comments are closed.