Cheesecake-ul este atât de popular că există nenumărate feluri şi combinaţii de a-l pregăti. Reţeta clasică este cea la cuptor care necesită fineţe pentru a nu se coace prea tare dar ca miezul să fie bine făcut. Cu cuptoarele electrice este mai uşor de preparat pentru că temperatura este mai fiabilă şi se controlează mai precis. Dar există şi reţete mai rapide, fără coacere cum este cea de mai jos. Reţetele fără coacere, însă, par mai rapide dar necesită timp de răcire mai lung.

Sigur aţi încercat de-a lungul timpului tiramisu cu mascarpone, desertul clasic al bucătăriei italiene şi nelipsit de pe meniurile restaurantelor cu specific italienesc. Mascarpone este un tip de brânză cu un conţinut foarte ridicat de grăsime care îi conferă o cremozitate aparte. În reţeta de mai jos este ingredientul principal care, după răcire, îi dă prăjiturii textură fără să mai fie nevoie de alte ingrediente de legătură.

Reţetă: Cheesecake cu mascarpone

Ingrediente:

  • 150 grame de biscuiţi digestivi
  • 1 lingură de unt + 1 linguriţă de unt pentru uns tava
  • 200 grame de mascarpone
  • 60 grame de zahăr tos
  • 400 grame de smântână dulce
  • 1 linguriţă de esenţă de migdale amare
  • 1 lingură de esenţă de vanilie
  • un praf de sare

Preparare:

  1. Ungem o tavă rotundă cu pereţi detaşabili cu puţin unt.
  2. Sfărâmăm biscuiţii digestivi cu un sucitor sau într-un robot. Îi amestecăm cu lingura de unt topit şi turnăm amestecul în tavă. Presăm bine pentru a obţine un blat uniform.
  3. Băgăm la congelator până preparăm crema. Biscuiţii digestivi sunt excelenţi pentru că au un punct al lor de sare ceea ce conferă prăjiturii finale contrast. Untul la rece se va întări şi blatul va deveni crocant.
  4. În alt bol adânc amestecăm mascarpone cu 50 de grame de zahăr tos. Se foloseşte zahăr alb sau alt înlocuitor alb (xilitol, stevia ) pentru a nu schimba culoarea cremei. Ideal este să se bată mascarpone cu un mixer de mână până devine pufos.
  5. Separat, se bate smântana dulce cu cele 10 grame de zahăr care au rămas pănă se formează vârfurile specifice.
  6. Încorporăm frişca obţinută din smântâna dulce în mascarpone puţin câte puţin amestecând uşor. Ne dorim o cremă aerată şi spumoasă.
  7. Turnăm crema peste blatul de biscuiţi, nivelăm şi băgăm la frigider minim 3 ore. Dacă se poate, ideal este să stea peste noapte.
  8. Pentru a nu prinde miros, se pune film alimentar sau alt tip de capac peste tavă.
  9. După ce s-a răcit bine, se scot pereţii detaşabili şi se ornează prăjitura cu sos de fructe roşii (poate fi gem sau marmeladă), cu fructe proaspete sau chiar cu fulgi de ciocolată. O variantă interesantă este jeleu de lămâie pentru un plus de aciditate fiindcă atât mascarpone cât şi smântana dulce sunt foarte bogate în grăsimi.

Timp de pregătire: 30 minute + 3 ore la rece

Porţii: 8

print