Ce să bei la micul dejun e o întrebare la fel de bună la fel ca şi ce să mănânci. Poate chiar mai importantă. Pentru că după o noapte de repaus, corpul are nevoie de hidratare şi, după caz, de alţi stimulenţi. Practic, tot ce iese din fierbătoare şi storcătoare poate să fie o băutură pentru mic dejun dar care e cea potrivită  pentru tine în funcţie de necesităţi.

  1. Apa. Hidratare în formă pură. Ai nevoie de ea indiferent de zi pentru că e indispensabilă, în orice suc sau shake, baza hidratării tale va fi tot apa. La fel cum fără  ea e imposibil să faci infuzii sau cafea. Bea apă la temperatura camerei. Cu lămâie.
  2. Ceaiul. A nu se confunda cu infuzia din alte plante, ceaiul este infuzia frunzelor şi mugurilor plantei Camelia sinensis  şi este cea mai populară băutură preparată a lumii. Ai nevoie de ea pentru a te revitaliza în timp ce te hidratezi. Poţi alege ceai verde, negru, roşu sau alb.
  3. Chai. Este de cele mai multe ori o infuzie de ceai negru, amestecată cu lapte, zahăr şi alte mirodenii, populară din India şi Hong Kong până în Malaiezia şi Indonezia, servit de cele mai mult ori cu pâine sau alte specialităţi de patiserie ce adaugă efectului revitalizant al ceaiului un plus de carbohidraţi pentru un mic dejun care să aducă un plus de energie.
  4. Cafeaua. Vine imediat după ceai în ordinea popularităţii la nivel mondial. Un energizant prin excelenţă, cafeaua, în special cea concentrată şi în doze mici, cum e espresso-ul, e ideală pentru a da un impuls aproape imediat corpului după somn. Are, de asemenea, un efect uşor efect purgativ motiv pentru care e bine să o serveşti alături de un pahar de apă, în special la micul dejun, pentru a completa hidratarea corpului.
  5. Sucurile de fructe, în special cel de portocale, sunt considerate un standard pentru micul  dejun, în sudul europei de unde s-au extins în aproape toată lumea, şi se servesc de cele mai multe ori în paralel cu cafeaua. Adaugă carbohidraţi şi vitamine, dând un tonus pozitiv dimineţii.
  6. Laptele. Considerat un stadard în Statele Unite, în special pentru copii, alături de biscuiţi sau cereale, laptele este o băutură bogată în calciu, motiv pentru care este de multe ori adăugată în ceai şi cafea (pentru a contracara acciditatea şi a preveni pierderea de calciu pe care o generează cafeaua). Poţi înlocui laptele cu variante vegetale – băuturi vegetale de migdale, soia, ovăz, orez, nuci.
  7. Lassi. Băutură pe bază de iaurt şi mirodenii sau fructe, lassi e foarte răspândit la micul dejun în India. O versiune mai apropiată nouă, ayranul  este un amestec de iaurt diluat şi uşor sărat. Iaurturile adaugă micului dejun, pe lângă calciu, fermeţi lactici cu calităţi probiotice, necesare procesului digestiv şi stimulării sistemului imunitar.
  8. Berea. Scoasă în secolul XVIII din micul dejun al femeilor şi copiilor din Marea Britanie, rămâne în continuare în standardul micului dejun englezesc fomat din cârnaţi, fasole scăzută, ouă ochiuri şi pâine prăjită.
  9. Sucul de roşii. A devenit popular la micul dejun în Statele Unite începând cu anul 1920. Proaspăt, bogat în antioxidanţi şi vitamina C, e de asemenea ideal pentru dimineţile cu mahmureală.
  10. Laptele de soia. Popular în vest mai mult printre vegani şi vegetarieni, laptele de soia este băutura de bază în micul dejun din Asia, la fel ca laptele de vacă în occident.
print