Emblematică ciorbă a primăverii din Bucovina, gătită cu borş de-adevăratelea – de putină, înmulţit din huşti – această fiertură primordială înglobează în ea cam tot ce se poate găti şi folosi cu bucurie de la natură, de la prima urzică şi ştevie ale anului, la lobodă şi leurdă, spanac, ceapă şi usturoi verde şi, cum altfel, primele frunzuliţe de pătrunjel şi leuştean. Îngroşată după poftă cu o mână de orez sau câţiva cartofi care să-i dea consistenţă, dreasă cu o lingură de iaurt gras sau smântână şi servită cu mămăligă dintr-un blid ciobit pe margine, acest borş organic este un omagiu adus naturii şi primăverilor sale. Încă o dovadă că bucuriile autentice se nasc din lucruri simple.

Porţii: 10-12

Timp de preparare: 40 de minute

Borş cu verdeţuri de primăvară

Ingrediente:

  • 3 litri de borş
  • 2 mâini de urzici tinere
  • 2 legături zdravene de lobodă roşie
  • 1 mână sănătoasă de ştevie
  • 4 legături de leurdă
  • 2 legături de ceapă verde
  • 2 legături de usturoi verde
  • 1 mână de spanac crud
  • 1 mână bună de verdeaţă (pătrunjel şi leuştean și/sau mărar)
  • 1 kilogram cartofi sau 1 cană de orez
  • sare
  • 400 grame smântână grasă

Preparare:

  1. Spălaţi verdeţurile în câteva ape reci, în special urzicile, ştevia şi spanacul.
  2. Curăţaţi de codiţe frunzele de lobodă. Dacă sunt prea mari, tăiaţi-le în 2-3.
  3. Tocaţi frunzele de urzici (sunt singurele care nu scad la fierbere şi îi menţin textura fermă).
  4. Tocaţi mare leurda, spanacul şi ştevia.
  5. Curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe cartofii (asta în cazul în care nu folosiţi orez).
  6. Puneţi la fiert borşul împreună cu 5 litri de apă rece şi cartofii.
  7. Fierbeţi 20 de minute, asezonaţi cu sare.
  8. Adăugaţi verdeţurile şi, după câteva clocote, ceapa şi usturoiul tăiat rondele.
    [tip]Dacă folosiţi orez în locul cartofilor, acum e momentul să-l adăugaţi, după ce l-aţi clătit în câteva ape reci.[/tip]
  9. Opriţi focul şi adăugaţi pătrunjelul şi leuşteanul.
  10. Potriviţi de sare.

Borşul cu verdeţuri de primăvară se serveşte fierbinte sau chiar rece, cu smântână.

_____________________________________________

print