Saffransbullar (turtițe cu șofran) și pepparkakor (turtă dulce) sunt cele mai cunoscute deserturi din Suedia specifice Crăciunului. Formele lor deosebite sunt foarte iubite de copii – saffransbullar, denumite și Pisicile Luciei (lussekatter) și biscuiții cu ghimbir în formă de oameni, inimioare și chiar purceluși sunt adesea folosiți de copii la casele lor din turtă dulce.

Foto: Pal Allan; copyright Swedish Institute; www.imagebank.sweden.se
Foto: Pal Allan; copyright Swedish Institute; www.imagebank.sweden.se

Pepparkakor (turtă dulce suedeză)

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 200 g zahăr brun
  • 200 g zahăr tos
  • 200 g sirop de porumb sau 150 ml de caramel făcut din zahăr brun
  • 150 ml apă
  • 300 g unt gras
  • 2 linguri rase de scortisoara măcinată
  • 2 linguri de pudră de ghimbir
  • 2 linguri de cuisoare măcinate
  • 1 lingură rasă de praf de copt

Preparare:

  1. Puneți la foc mic o tigaie adâncă în care încălziți zahărul tos, zahărul brun, apa și siropul caramel.
  2. Adăugați untul și lăsați-l să se topească, amestecând din când în când.
  3. Luați tigaia de pe foc și lăsați amestecul să se răcorească.
  4. Încorporați mirodeniile și praful de copt – tigaia nu trebuie să fie pe foc.
  5. Într-un alt vas, amestecați amestecul cu făina până obțineți un aluat moale.
  6. Presărați puțină făină peste și lăsați aluatul să dospească peste noapte.
  7. După ce a dospit, întindeți aluatul pe masa de lucru pudrată cu făină. Folosiți un sucitor și întindeți o foaie subțire.
  8. Încălziți cuptorul la 180º.
  9. Formați forme tăind foaia cu forme de aluminiu – dacă nu aveți forme asemănătoare cu cele suedeze, puteți alege reni, brazi sau alte forme specifice Crăciunului.
  10. Coaceți turtiţele 8-10 minute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lăsați turtele la răcit înainte de servire.

Saffransbullar

Ingrediente:

  • 3 g sofran
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 750 g făină
  • 200 g zahăr tos
  • 300 ml lapte
  • 1 ou
  • 150 g unt gras
  • 1 linguriță de sare
  • 100 g stafide

pentru glazură

  • 1 ou
  • 2 linguri de apă

Preparare:

  1. Zdrobiți șofranul într-un mojar cu un vârf de linguriță de zahăr tos.
  2. Într-un castron, zdrobiți drojdia și adăugați câteva linguri de lapte.
  3. Adăugați untul moale și laptele și amestecați.
  4. Adăugați restul ingredientelor – fără stafide – și amestecați totul. Puteți folosi un mixer sau un robot la frământat – se amestecă 10 minute.
  5. Încorporați stafidele și lăsați aluatul să dospească 30 de minute la temperatura camerei.
  6. Împărțiți coca în 25 de bucăți egale. Rulați coca pe lungime până obțineți un rulou de 10 cm. După ce ați format toate cele 25 de rulouri, acoperiți-le cu hârtie de copt și lăsați-le încă 10 minute la dospit.
  7. Rulați și mai mult cele 25 de bucăți până își dublează lungimea.
  8. Formați 8-uri – încolăciți capetele rulourilor în direcții opuse atât cât vă permite lungimea lor (vezi foto).
  9. Puneți câte o stafidă în fiecare din cele 2 părți ale turtiței.
  10. Așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (unsă cu puțin ulei) și lăsați-le la dospit încă 90 de minute – până își dublează forma.
  11. Încălziți cuptorul la 220º.
  12. Coaceți turtițele 5 minute.
  13. Bateți oul cu apa pentru glazură într-o cană. Ungeți turtițele – după ce le-ați scos din cuptor – cu această glazură. Lăsați-le la răcit înainte de servire.
print