În Transilvania sunt trei tipui de sărbători Pascale: paştele româneşti, paştele ungureşti şi paştele cailor. Cele “ungureşti”, cum sunt numite generic sărbătorile Pascale de sorginte catolică (inclusiv cele reformate), vin de regulă primele, le urmează la o săptămână-două cele “româneşti”, aşa cum sunt ştiute cele ortodoxe. Paştele cailor nu vin niciodată. De aia nu e bine să fii cal. Însă dacă eşti român sau ungur ai noroc de două sărbători. Şi atât românii cât şi ungurii îşi mai fac câte o cruce şi de paştele “celorlalţi”. Că, “no, nu se ştie care-s alea bune”. Sărbătoarea-i sărbătoare, dar românii nu se sfiesc, înaintea Săptămânii Mari, să fure câte o reţetă ungurească, cum este cea de Baigli.

Baigli, “cozonacul unguresc”, e mai degrabă un ştrudel ţărănesc cu faţă de cozonac decât un colac, aşa cum îl ştim noi. Cu o cocă subţire şi o umplutură groasă, dulce şi vanilat, sfârâmicios şi crocant când prinde a se usca – parcă-i mai bun atunci !- Baigli-ul e cozonăcelul-prăjiturică de sărbătoare al Ardealului şi Banatului.

Porţii: 8 cozonăcei, subţiri şi lungi

Timp preparare: 3 ore (frământat, dospit şi copt)

Ingrediente:
aluat

 • 1 kg  făină
 • 2 cuburi margarină (a câte 250 gr) la temperatura camerei
 • 4 linguri mari de smântâna fermentată (20%grăsime)
 • 4 gălbenușuri
 • un praf de sare și unul de zahăr

maia

 • 50 gr drojdie proaspătă
 • 4 lingurițe zahăr
 • puțin lapte călduț (nu fierbinte!)

umplutura

 • 250 gr mac
 • 250 gr nucă
 • 4 albuşuri
 • 400 gr zahăr
 • 200 ml. lapte
 • 4 plicuri de zahăr vanilat

pentru uns foile

 • 5 gălbenușuri

Preparare:
1.
Puneţi drojdia într-un bol şi presăraţi zahăr deasupra ei amestecând-o bine. Adăugaţi  laptele și puțină făină peste întreaga compoziție.
În 10-15 minute maiaua trebuie să înceapă să crească şi să facă băşici la suprafaţă.

2.Într-un bol încăpător amestecaţi făina cu puţină sare şi zahăr. Adăugaţi maiaua, smântâna şi gălbenuşurile. După ce maiaua s-a încorporat şi aveţi  între degete o cocă sfârâmicos-uscată adăugaţi cele două  cuburi de margarină şi frământaţi sănătos. Va trebui să aveţi un aluat potrivit de moale care să se desprindă de pe mâini.

3.Puneţi aluatul la dospit lângă cuptor şi apucaţi-vă de umpluturi.

4. Umpluturile, de nucă şi mac, se realizează în acelaşi fel. Pentru cea de nucă topiţi – într-o crăticioară,  pe foc – 200 grame de zahăr şi 2 plicuri de zahăr vanilat în 100 ml de lapte. Când laptele începe să fiarbă adăugaţi 250 de grame de nucă măcinată. După ce nuca s-a opărit se ia crăticioara de pe foc. După ce compoziţia s-a răcit se amestecă cu 2 albuşuri bătute spumă. Compoziţia rezultată trebuie să fie dulce şi de o consistenţă cleioasă. Pentru compoziţia de mac repetaţi aceeaşi operaţiune – cel mai practic e să o faceţi umpluturile în paralel – folosind aceleaşi cantităţi şi înlocuind doar nuca cu mac. Spre deosebire de nucă, macul trebuie opărit puţin mai bine.


5.
Împărţiţi aluatul în 8 bucăţi egale (patru pentru baigli cu nucă, patru pentru cei cu mac). Din fiecare bucată de aluat întindeţi o foaie dreptunghiulară şi subţire. Cu ajutorul unei linguri sau a unei spatule întindeţi compoziţia. Atenţie la porţionare ca nu cumva să puneţi într-un cozonăcel mai multă umplutură decât în altul! Rulaţi Baigli-ul şi aşezaţi-l în tava unsă cu puţin ulei sau pe o foaie de pergament. Repetaţi operaţiunea cu restul.

6.Baigli  se ung cu gălbenuş pe toată suprafaţa superioară şi se coc în cuptorul încins la 180 de grade, aproximativ 40-45 de minute. Reglaţi timpul în funcţie de cuptorul dumneavoastră.

print

5 Comentarii

 1. beigli e o prajitura grozava.gustul deosebit si textura speciala vin chiar de la ceva ce ai omis sa scrii,spre mirarea mea ,ptr ca am vazut ca retetele respecta fidel originalele iar povestile de inceput m-au incantat tare,mi-ar placea sa le vad scrise pe menu uri de restaurant.deci,sa ne intoarcem la beigli -aluatul crocant si sfaramicios rezulta din faptul ca ,dupa framantare se baga o vreme in frigider.de asemenea,cozonacii rulati( aveti grija sa nu-i strangeti tare la rulat) se tin alternativ in frigider si la caldura.cum nu sunt un bucatar de meserie presupun ca asta ajuta aluatul sa nu creasca mult dar nici sa nu ramana necrescut.
  compozitia speciala ptr beigli este macul ( macinat,ptr dumnezeu,am vazut prajituri cu mac nemacinat,incredibil….!!!) ,macul,deci amestecat cu dulceata.pe langa ca eviti timpul pierdut cu siropul ,cele 2 gusturi se pun in valoare reciproc.de asemenea nuca, tot amestecata cu dulceata.asta e asa ca te rog refa reteta –daca vrei of course — ca sa prepare lumea ceva intr-adevar bun

Comments are closed.