Baharat (numit în unele ţări din Orientul Apropiat şi bokharat), supranumit 7 condimente (la care se adaugă boiaua) sau 7 “piperuri”, este însăşi esenţa pieţei de mirodenii din Istanbul. Baharat este echivalentul levantin (arab) al ras el hanout-ului nord african sau garam masala pentru subcontinetul indian. Amestec vital de condimente, bahart înseamnă tocmai condiment (bahar), termen care desemna numele vechii Indii, ţara din care veneau mirodeniile.

Baharat sau bokharat se regăseşte cu diverse nuanţe în Turcia, Liban, Iordania, Siria, Iran, Irak, Palestina şi Israel.

Porţii: 200 grame

Timp de preparare: 5 minute

Ingrediente:

  • 2 linguri piper negru măcinat
  • 2 linguri boia de ardei dulce
  • 2 linguri chimion măcinat
  • 1 lingură coriandru măcinat
  • 1 lingură cuisoare măcinate
  • 1 lingură nucsoara măcinată
  • 1 lingură scortisoara măcinată
  • 1/2 lingură cardamom măcinat

Preparare:

  1. Amestecaţi toate ingredientele.
  2. Turnaţi amestecul într-un recipient (netransparent) cu capac.
  3. Depozitaţi amestecul într-un loc rece, uscat şi întunecat. Se păstrează în bune condiţii în frigider.

Baharat se foloseşte la aromarea mâncărurilor orientale din carne. Este ideal pentru marinarea sau condimentarea cărnurilor tocate de miel, vită sau mixt.

[note]De la ţară la ţară, condimentele şi cantităţile care intră în bahart pot să difere.[/note]

print