Băutură de căpătâi a Turciei şi ţărilor înconjurătoare, răspândită pe teritoriul vechiului Levant şi purtată de turci prin întrega regiune balcanică, ayran-ul se remarcă prin prospeţime şi savoare fiind o băutură deosebită pentru temperaturile ridicate. Apariţia ayran-ului este încă neclară însă se ştie că a fost remarcat în preajma crescătoriilor de oi şi capre unde iaurtului i s-a adăugat sare pentru a-l conserva, oprindu-i procesul de fermentaţie. Unele surse susţin însă că turcii au preluat reţeta ayran-ului de la indieni care prepară de mii de ani o băutură asemănătoare sub numele de lassi.

Adaosul de sare mai are o mare calitate şi anume faptul că reţine apa în organism şi previne deshidratarea. Menta adăugată ayran-ului nu face decât să dea o notă suplimentară de prospeţime acestei băuturi atât de potrivită alături de mâncăruri picante.

Porţii: 4

Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente:

  • 700 ml iaurt gras de oaie sau capră
  • 300 ml apă
  • 2 linguri frunze de mentă
  • 1 lingură rasă de sare
  • cuburi de gheaţă

Preparare:

  1. Curăţaţi frunzele de mentă şi tocaţi-le.
  2. Amestecaţi într-un blender iaurtul cu apa, sarea şi frunzele de mentă.
  3. Adăugaţi cuburi de gheaţă (4-6) şi mai mixaţi încă 10 secunde.

Ayran-ul se serveşte imediat, din pahare de apă.

[tip]Dacă serviţi ayran-ul alături de o mâncare condimentată, puteţi să îi adăugaţi 1-2 căţei de usturoi pisat.[/tip]

[note]În unele ţări, pentru a-i spori prospeţimea, localnicii adaugă ayran-ului zeamă proaspătă de castravete.[/note]

[important]În mod tradiţional, iaurtul şi apa se omogenizează turnând în mod repetat amestecul dintr-un vas în altul până se obţine o spumă consistentă la suprafaţă.[/important]

print

2 Comentarii

Comments are closed.