Supa cremă de ţelină, sau doar crema de ţelină cum i se mai spune, reuşeşte să reunească mare parte din legumele pentru care francezii au făcut o pasiune: ţelina, morcovul şi ceapa. Din amestecul cremos de legume pasate, emulsionate cu unt şi îngroşate cu un liezon din smântână dulce cu puţină făină, aroma de ţelină – dulce şi parfumată – îşi impune cu delicateţe personalitatea puternică.
Porţii: 6-8 porţii
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 1 rădăcină ţelină de un kilogram (cu tot cu frunze)
- 2 morcovi
- 1 ceapă medie
- 1 cartof
- 500 ml supă de legume
- 5o de grame de unt
- 1 lingură rasă de făină
- 200 ml smântână dulce
- sare şi piper alb
- crutoane pentru servire
Preparare:
- Curăţaţi ţelina, morcovii şi cartofii, şi tăiaţi-i cubuleţe. Spălaţi şi rupeţi frunzele de ţelină.
- Curăţaţi şi tăiaţi ceapa peştiori.
- Topiţi untul într-o crăticioară sau o oală mică.
- Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o până devine sticloasă.
- Adăugaţi legumele, frunzele de ţelină, supa de legume şi 1.2 l de apă.
- Fierbeţi legumele la foc mediu timp de 40 de minute.
- Luaţi cratiţa de pe foc şi pasaţi totul până obţineţi o cremă.
- Faceţi un liezon din smântâna dulce cu lingura de făină şi adăugaţi-o în blender peste legumele pasate.
- Puneţi totul la foc mic până dă din nou în clocot.
- Asezonaţi cu sare şi piper alb şi luaţi de pe foc.
Supa de ţelină se serveşte fierbinte, cu o lingură de smântână (opţional) şi crutoane.
[warning]Densitatea supei cremă se reglează din proporţia unt-făină. Dacă crema este prea groasă, se mai poate subţia cu smântână dulce, dacă e prea subţire cu puţină făină diluată în smântână dulce şi adăugată treptat.[/warning]
[tip]Dacă doriţi o cremă foarte fină treceţi legumele pasate printr-o sită fină.[/tip]
[tip]Puteţi servi supa cremă de ţelină, deasupra, cu un crevete (fript la grătar), nuci sau bacon prăjit, sau fâşii de praz sotate în puţin unt. [/tip]
mmmmmmmmmmmmmmm
este super buna,am facut-o si cu siguranta o voi mai face….si fetita mea de aproape 3 anisori a papat-o cu placere.
Minunata, toata familia a cerut o a doua portie.
Comments are closed.