Supa cremă de ţelină, sau doar crema de ţelină cum i se mai spune, reuşeşte să reunească mare parte din legumele pentru care francezii au făcut o pasiune: ţelina, morcovul şi ceapa. Din amestecul cremos de legume pasate, emulsionate cu unt şi îngroşate cu un liezon din smântână dulce cu puţină făină, aroma de ţelină – dulce şi parfumată – îşi impune cu delicateţe personalitatea puternică.

Porţii: 6-8 porţii

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

  • 1 rădăcină ţelină de un kilogram (cu tot cu frunze)
  • 2  morcovi
  • 1 ceapă medie
  • 1 cartof
  • 500 ml supă de legume
  • 5o de grame de unt
  • 1 lingură rasă de făină
  • 200 ml smântână dulce
  • sare şi piper alb
  • crutoane pentru servire

Preparare:

  1. Curăţaţi ţelina, morcovii şi cartofii, şi tăiaţi-i cubuleţe. Spălaţi şi rupeţi frunzele de ţelină.
  2. Curăţaţi şi tăiaţi ceapa peştiori.
  3. Topiţi untul într-o crăticioară sau o oală mică.
  4. Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o până devine sticloasă.
  5. Adăugaţi legumele, frunzele de ţelină, supa de legume şi 1.2 l de apă.
  6. Fierbeţi legumele la foc mediu timp de 40 de minute.
  7. Luaţi cratiţa de pe foc şi pasaţi totul până obţineţi o cremă.
  8. Faceţi un liezon din smântâna dulce cu lingura de făină şi adăugaţi-o în blender peste legumele pasate.
  9. Puneţi totul la foc mic până dă din nou în clocot.
  10. Asezonaţi cu sare şi piper alb şi luaţi de pe foc.

Supa de ţelină se serveşte fierbinte, cu o lingură de smântână (opţional) şi crutoane.

[warning]Densitatea supei cremă se reglează din proporţia unt-făină. Dacă crema este prea groasă, se mai poate subţia cu smântână dulce, dacă e prea subţire cu puţină făină diluată în smântână dulce şi adăugată treptat.[/warning]

[tip]Dacă doriţi o cremă foarte fină treceţi legumele pasate printr-o sită fină.[/tip]

[tip]Puteţi servi supa cremă de ţelină, deasupra, cu un crevete (fript la grătar), nuci sau bacon prăjit, sau fâşii de praz sotate în puţin unt. [/tip]

print

3 Comentarii

  1. este super buna,am facut-o si cu siguranta o voi mai face….si fetita mea de aproape 3 anisori a papat-o cu placere.

Comments are closed.