Când vine vorba de bucătărie, oțetul este mai mult decât un condiment, folosit pentru a adăuga aciditate mâncărurilor, pentru a mura sau marina. Deoarece este un acid uşor, oţetul este un dezinfectant şi un detergent, ieftin şi natural, capabil să omoare bacteriile, să cureţe sau să înlăture calcarul din bucătărie. Vă prezentăm mai jos 7 utilizări ale oţetului în bucătărie dincolo de mâncare.

Notă: cel mai bun oţet pentru curăţat este cel obţinut din alcool sau vin alb, de minim 9%.

Pentru curăţat chiuveta

Se amestecă oțet cu bicarbonat de sodiu pentru a crea o pastă, cu această pastă se freacă chiuveta din bucătărie. Lăsaţi amestecul să acţioneze între cinci şi zece minute, înainte de spălarea şi clătirea prorpiu zisă. Amestecul va îndepărta murdăria de săpun, calcar și alte reziduuri care dau un aspect inestetic chiuvetelor de bucătărie din inox. Faceți acest lucru o dată pe lună pentru a vă menține chiuveta din bucătărie într-o formă de invidiat.

Dezinfectarea blaturilor de bucătărie şi tocătoarelor din lemn sau plastic

Oțetul poate fi un excelent detergent şi dezinfectant cotidian pentru blaturile din bucătărie şi tocătoarele din lemn sau plastic. Ideal pentru această operaţiune este să păstraţi oţetul într-un flacon cu pulverizator, de tipul celor pentru curăţat geamurile, pentru o utilizare simplă şi uniformă a oţetului pe suprafeţele de lucru. Folosirea oţetului este cu atât mai potrivită cu cât ajută şi la eliminarea mirosului de clor. Atenţie! Nu folosiţi oţetul pentru suprafeţe din granit sau marmură care pot fi deteriorate de aciditatea acestuia.

Omoară ţânţarii şi larvele acestora

Un borcan cu oţet plasat într-un colţ al bucătăriei poate atrage ţînţarii şi musculiţele care se vor înneca în el. Mai importantă însă este eliminarea potenţialeleor larve de insecte care de regulă se dezvoltă în sifonul chiuvetei, acolo unde există condiţiile necesare (umiditate şi resturi de mâncare). Atunci când observaţi că aveţi ţânţari, pentru a vă asigura că distrugeţi potenţialele larve, turnaţi 100 ml de oţet nediluat în sifonul chiuvetei, înainte de a merge la culcare. A doua zi clătiţi cu apă fierbinte. Chiar dacă nu există larve de insecte, procesul va menţine sifonul chiuvetei dumneavoastră curat.

Scăpaţi de rezidurile lăsate de etichetele de pe borane

Dacă sunteți ca mine şi vă place să reutilizați borcanele pentru a le reumple ulterior cu murături, gemuri sau zacuscă, ştiţi cât de dificilă poate să fie îndepărtarea lipiciului cu care a fost lipită eticheta. Pentru a curăţa zona de pe care aţi îndepărtat etichetele, pulverizaţi oţet din belşug lăsați-l să acţioneze timp de 5 până la 10 minute înainte de spălarea zonei. Oțetul va dizolva reziduul astfel încât să fie mai ușor de îndepărtat. Dacă e nevoie, repetaţi operaţiunea.

Curățați cuptorul cu microunde

Unul dintre utilitățile mele preferate ale oțetului în bucătărie este un truc pentru curățarea cuptorului cu microunde ușor și rapid. Puneți o cană sau un vas de sticlă cu 200 ml de oțet în cuptorul cu microunde și lăsaţi-o timp de 2-3 minute la temperatură mare. Lăsați amestecul să se acţioneze timp de 5 minute înainte de a fi îndepărtat. Apoi, înmuiați o cârpă în amestec și utilizați-o pentru a șterge interiorul cuptorului cu microunde.

Veți fi uimit de cât de ușor se va curăța acum cuptorul cu microunde! Încălzirea oțetului și a apei dizolvă și vă permite să curățați cu ușurință mizeria.

Curăţaţi maşina de spălat vase

Puteți folosi un truc similar cu cel pentru cuptorul cu microunde pentru a limpezi vasele spălate în maşina de spălat vase sau doar pentru a curăţi maşina. Pur și simplu puneți un castron plin de oțet pe suportul superior al mașinii dumneavoastră de spălat vase și rulați un ciclu cu mașina de spălat vase goală. Evident, nu doriți să faceți acest lucru prea des, deoarece ar fi o risipă de apă, dar este formă excelentă de curățare de primăvară a maşinii de spălat vase. Ajută aparatul să funcționeze mai eficient și elimină mirosurile și acumularea de apă dură.

Curăţaţi filtrul sau espresorul de cafea

Oţetul e un aliat excelent în lupta împotriva calcarului depus pe espresoare şi aparate de cafea . În cazul în care filtrul dumneavoastră de cafea pare să funcţioneze lent (apa trece cu dificultate prin el) și cafeaua are un gust ciudat, este posibil să aveți acumulări de minerale. Din fericire, este ușor să le îndepărtaţi cu ajutorul oţetului. Rulați un ciclu complet cu oțet (fără cafea, bineînțeles), apoi lăsați mașina să stea aproximativ o oră fără clătire. repetaţi acest lucru cu încă două runde de apă pentru a elimina orice gust de oțet persistent și veți avea o mașină de cafea curată. Îmi place să fac acest lucru o dată pe an pentru a ne menține espressorul funcționând fără probleme.

La fel se poate folosi oţetul pentru a înlătura calcarul de pe alte accesorii de bucătărie cărora, expunerea repetată la apă fierbinte, bogată în calcar, le-a adăugat un strat nedorit din numitul mineral. Puneţi accesoriile într-un cratiţă sau oală adâncă, în care aduceţi în clocot apă suficient cât să le acopere. Adăugaţi o cantitate egală de oţet şi lăsaţi să acţioneze o oră. Dacă stratul de calcar e gros s-ar putea să fie nevoie să daţi un clocot cu amestecul de apă şi oţet.

Atenţie! Doarece oţetul este un acid cu capacitate corozivă, nu-l utilizaţi pe obiecte din aluminiu care pot fi deteriorate.

print