Ceva Bun

Wasabi

Wasabi (ワサビ(山葵) sau 和佐比; Wasabia japonicaCochlearia wasabi, sau Eutrema japonica) este o plantă din familia Crucifere, familie de plante din care face parte și varza, conopida, hreanul și muștarul. Wasabi este o plantă originară din arhipelangul nipon, de unde și denumirea de  „hrean japonez”.

Rădăcina este cea care se folosește din planta de wasabi pentru condimentarea mâncărurilor. Rădăcina de wasabi se dă prin răzătoare pentru a se obține pasta de wasabi (pasta are culoarea verde). Gustul de wasabi este asemănător hreanului, la fel și senzația de desfundare a căilor nazale datorită iuțelii sale. Pasta de wasabi trebuie consumată imediat după preparare pentru a nu-și pierde gustul înțepător. Se folosește în special pentru sushi și sashimi, ca pastă servită lângă sau în combinație cu sos de soia (wasabi-joyu).

Ocazional, se pot folosi și frunzele de wasabi care au și ele aromă iute, dar nu atât de puternică.

În România, wasabi se comercializează ca pastă în tuburi de plastic în principalele supermarketuri și hipermarketuri, la raionul de produse etnice. După desfacerea tubului, pasta de wasabi se ține la rece și se consumă cât mai repede pentru a nu-și pierde aroma.

În prezent, wasabi se cultivă și în China, Taiwan, Noua Zeelandă și în SUA. Din cauza costurilor mari pentru cultivarea acestei plante, în multe restaurante din Europa se servește pastă pe bază de înlocuitori (hrean obișnuit amestecat cu muștar și colorant alimentar).

print