Ceva Bun

Vargabeles – budincă de tăieţei cu brânză de vaci

Desert cult al Transilvaniei, arhaic şi totodată modern, Vargabeles (se pronunţă vorgobeleş) s-a născut în secolul XVIII în Cluj. Paternitatea sa este atribuită unui hangiu din Cluj pe nume Varga iar numele ei s-ar putea traduce prin căptuşeala cizmarului. Budincă din tăieţei laţi, stropiţi cu unt cald şi amestecaţi cu brânză de vaci subţiată cu smântână, legată cu ouă, îndulcită cu zahăr, parfumată cu vanilie şi/sau coajă de lămâie şi dată la cuptor spre desăvârşire, Vargabeles este un desert săţios, întâlnit în mai toate casele din Transivania şi în multe din restaurantele ei. Simplu de preparat, cu ingrediente nepretenţioase, acest desert cunoaşte o binemeritată popularitate în toată lumea occidentală.

Vezi aici și rețeta de Budincă de orez cu brânză și piersici.

Reţetă: Budincă de tăieței cu brânză de vaci

Ingrediente:

  • 400 grame tăieţei laţi (sau tagliatelle)
  • 500 grame brânză de vaci
  • 100 ml lapte călduţ
  • 5 linguri smântână grasă
  • 6 linguri bune de zahăr
  • 2 linguri zdravene de unt
  • 1 cană de stafide
  • coaja de la o lămâie
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 5 ouă
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 2 linguri de pesmet
  • 1 vârf de cuţit de sare

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 150-160 de grade Celsius (temperatură mică).
  2. Turnaţi laptele cald peste stafide şi lăsaţi-le să se înmoaie.
  3. Fierbeţi tăieţeii în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet.
  4. Topiţi untul.
  5. Scurgeţi tăieţeii şi amestecaţi-i cu untul topit. Lăsaţi tăieţeii să se răcorească.
  6. Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.
  7. Amestecaţi gălbenuşurile cu brânza de vaci, smântâna, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi puţină sare.
  8. Adăugaţi în amestec stafidele scurse de lapte.
  9. Bateţi albuşurile spumă. Adăugaţi în spumă zahărul pudră.
  10. Ungeţi o formă termorezistentă sau un o formă de tort cu margine detaşabilă cu puţin unt şi pudraţi-o cu pesmet.
  11. Amestecaţi pastele cu crema de brânză, suficient de bine cât brânza să se distribuie uniform dar destul de gentil cât să nu rupeţi tăieţeii.
  12. Turnaţi tăieţeii în forma tapetată cu pesmet.
  13. Turnaţi spuma de ou peste şi nivelaţi-o.
  14. Introduceţi budinca la cuptor pentru 15-20 de minute, până când spuma de ou se rumeneşte la suprafaţă.
  15. Scoateţi budinca şi lăsaţi-o să se răcească înainte de servire. Vargabeles se serveşte rece, simplă, pudrată cu zahăr, cu o lingură de frişcă (şi smântână dulce bătută) sau siropuri de fructe.

 

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porții: 8

[note]Variantele moderne, de restaurant, adaugă albuşurile bătute în amestecul de brânză şi coc budinca “împachetată” între două foi de plăcintă.[/note]

print