Ceva Bun

Tocană de legume spaniolă (Pisto)

Tocana de legume spaniolă (pisto) este înrudită îndeaproape cu ratatouille-ul franţuzesc cu care are multe în comun, dar îşi trădează totodată şi influenţa maură. Originar din sud estul Spaniei, regiunea Murcia, pisto se serveşte cu ouă ochiuri desupra, practică întâlnită în nordul Africii unde ouăle se servesc amestecate cu legume şi multe roşii (vezi omleta marocană, regăsită cu mici diferenţe şi în Tunisia, Algeria, etc.). Un fel de mâncare gustos şi uşor, excelent ca garnitură sau ca mâncare vegetariană.

[note]Secretul pentru ca un pisto să arate bine este să tăiaţi ingredientele la dimensiuni relativ egale şi să le amestecaţi cât mai puţin.[/note]

Porţii: 4

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
  2. Curăţaţi şi tocaţi mărişor ceapa şi usturoiul.
  3. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le în cuburi.
  4. Îndepărtaţi cotorul ardeilor şi tăiaţi-i în pătrate cu latura de 1 centrimetru.
  5. Spălaţi vinetele şi dovleceii şi tăiaţi în cubuleţe cu latura de 1 centimetru.
  6. Încingeţi uleiul într-o cratiţă (cu capac).
  7. Adăugaţi şi sotaţi ceapa timp de 1 minut.
  8. Adăugaţi usturoiul şi mai sotaţi 30 de secunde.
  9. Adăugaţi pasta de tomate şi rumeniţi 1-2 minute.
  10. Adăugaţi roşiile, ardeii, dovleceii şi vinetele, 1 lingură rasă de sare, 1  lingură rasă de zahăr şi o cană de apă.
  11. Acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă 15 minute.
  12. Adăugaţi frunzele de busuioc tocate, amestecaţi uşor şi introduceţi la cuptor, acoperit, pentru alte 15 minute.
  13. Pisto este gata când legumele sunt pătrunse, iar sosul e scăzut şi concentrat.

Pisto se serveşte cu un ou ochi în mijloc.

[note]În mod tradiţional, ouăle se făceau direct în vasul în care se gătea pisto. Pe finalul preparării se făceau mici adâncituri în suprafaţa tocanei de legume în care se adăugau ouăle.[/note]

print