Ceva Bun

Quinoa

Quinoa este numele unei cereale arhaice, originare din America de Sud, unde creşte la mari altitudini (şi la 4000 de m!). Boabele mici, relativ rotunde, de culoare alb-cenuşiu-gălbui, sunt foarte de hrănitoare şi foarte sănătoase, ușor de digerat.   Quinoa este apreciată pentru valoarea nutrițională, fiind bogată în proteine, fibre, fosfor, magneziu și fier. Având în vedere că este o sursă bună de calciu, este ingredient des folosit în regimul vegan sau de către cei care au intoleranță la lactoză. Quinoa nu conține gluten.

Numită de către incaşi chisaya mama (mama tuturor cerealelor), quinoa a fost adusă pe continentul european de către coloniştii spanioli, care o numeau hrană pentru indieni. Europenii nu au apreciat în mod deosebit această cereală şi i-au forţat pe băştinaşi să cultive o altă plantă indigenă, dar apreciată și pe bâtrânul continent: porumbul.

Popularitatea quinoa este de dată recentă şi se datorează studiilor efectuate pe boabele de quinoa care au scos în evidenţă calităţile ei: foarte hrănitoare, benefică pentru sănătatea umană – în special pentru rinichi şi problemele sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut, etc.

Utilizare

Quinoa se prepară prin fierberea şi, mai rar, prin prăjire şi poate fi utilizată în preparate culinare, asemeni orezului, în budinci, pilafuri, risotto, salate, etc. Spre deosebire de orez, quinoa are însă un conţinut de amidon redus şi, din acest motiv, după fierbere rezultă un preparat afânat, mult mai puţin lipicios/cleios.

Ca regulă generală, quinoa se fierbe în apă cu puţină sare sau, şi mai bine, în supă de carne sau legume timp de 15-20 de minute, acoperit, la foc mic. După fierbere, vasul se ia de pe foc şi se lasă acoperit pentru ca quinoa să absoarbă tot lichidul. Quinoa se fierbe, asemeni orezului în proporţii de 1 la 2, sau la 3 părţi (quinoa/lichid): 1 cană de quinoa la 2 sau 3 căni de supă. Quinoa se adăugă, amestecând, în lichidul de fierbere.

[note]Quinoa îşi măreşte volumul prin fierbere la până de 4 ori. [/note]

Vezi aici rețete cu quinoa. 

Comercializare

Quinoa se comercializează în România în special în magazinele cu produse bio sau naturiste, în pungi de 500 grame cu preţuri cuprinse între 16 şi 35 de lei, sau vărsată în magazinele de condimente și mirodenii.

[warning]Asemeni orezului, quinoa se spală în câteva ape reci înainte de utilizare.[/warning]

[note]

Date nutriționale quinoa (100g)
Calorii 1,539 kJ (368 kcal)
Carbohidraţi 64 g
Amidon 52 g
Fibre 7 g
Grăsimi 6 g
Grăsimi nesaturate 3.3 g
Proteine 14 g
Apă 13 g
Vitamina B1 0.36 mg (28%)
Vitamina B2 0.32 mg (21%)
Vitamin B6 0.5 mg (38%)
Vitamina B9 184 μg (46%)
Vitamina E 2.4 mg (16%)
Fier 4.6 mg (37%)
Magneziu 197 mg (53%)
Fosfor 457 mg (65%)
Zinc 3.1 mg (31%)

 

Sursa: USDA
[/note]

print