Mâncare ţărănească şi proletară totodată, iahnia de fasole cu cârnaţi – numită regional şi fasole scăzută – se bucură de o constantă popularitate, mai ales în sezonul rece când se întâlneşte la aceeaşi masă cu murăturile. Un blid de iahnie de fasole cu cârnaţi, o felie zdravănă de pită şi câteva gogonele întregesc un tablou de iarnă fericită.
Porţii: 8-10
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
- 1 kilogram de fasole boabe
- 700 grame de cârnaţi groşi (preferabil Trandafir, semiafumaţi, etc.)
- 200 grame şunculiţă afumată (bacon, kaizer)
- 3 cepe
- 2 morcovi
- 6 linguri pastă de tomate
- 1 linguriţă de zahăr
- 3 foi de dafin
- 1 lingură zdravănă de boia de ardei dulce
- 2 linguri rase cimbru uscat
- 1 lingură busuioc
- 1 linguriţă chimen măcinat
- sare
- piper
- pătrunjel proaspăt tocat
Preparare:
- Alegeţi şi spălaţi boabele de fasole. Aruncaţi-le pe cele care se ridică la suprafaţa apei.
- Lăsaţi fasolea în apă rece peste noapte.
- Puneţi fasolea la fiert, în apă fără sare. După ce fierbe 30 de minute, aruncaţi apa şi înlocuiţi-o cu altă apă fierbinte. Repetaţi operaţiunea de încă două ori. În ultima apă adăugaţi 2 linguri de sare şi lăsaţi fasolea să fiarbă la foc mic, până când se înmoaie.
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
- Curăţaţi morcovii şi treceţi-i prin răzătoare.
- Tăiaţi şunculiţa cubuleţe şi cârnaţii în bucăţi mărişoare.
- Încingeţi o cratiţă încăpătoare şi rumeniţi şunculiţa până îşi lasă grăsimea.
- Adăugaţi ceapa şi morcovii şi sotaţi până ceapa devine sticloasă.
- Adăugaţi şi rumeniţi puţin şi cârnăciorii.
- Adăugaţi boiaua dulce şi, după 30 de secunde, pasta de tomate.
- Stingeţi cu 4 căni de zeamă de pe fasole.
- Adăugaţi foile de dafin, cimbrul, busuiocul, chimenul măcinat şi zahărul.
- Fierbeţi sosul până scade puţin şi legumele s-au pătruns.
- Adăugaţi fasolea scursă de apa în care a fiert şi mai lăsaţi să fiarbă totul 10 minute.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
[tip]Dacă sosul e prea subţire, faceţi un liezon din făină cu sos şi încorporaţi-l reptat; dacă este prea gros, subţiaţi-l cu zeamă de pe fasole.[/tip]
Fasolea cu cârnaţi se serveşte fierbinte, presărată cu pătrunjel tocat, alături de murături.