O reţetă simplă, lesne de făcut dar generoasă în rezultate. Un cotlet de porc fript înăbuşit, aromat cu usturoi şi sevit într-un sos de smântână cu multă boia de ardei dulce. O friptură care merge la suflet ca o vorbă bună.
Porţii: 2
Timp de preparare: 80 minute
Ingrediente:
- 4 cotlete mici de porc
- 2 linguri untură de porc
- 300 ml smântână
- 2 linguri rase boia de ardei dulce
- 1 linguriţă rasă chimen măcinat
- 1 linguriţă maghiran (opţional)
- 4 căţei de usturoi
- 2 foi de dafin
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
- Asezonaţi carnea cu sare şi piper.
- Topiţi untura într-o tigaie.
- Adăugaţi carnea şi rumeniţi-o bine pe ambele părţi (cam 4-5 minute pe fiecare parte) până când prinde o culoare aurie.
- Adăugaţi chimenul şi usturoiul; lăsaţi-le să-şi elibereze aromele 20-30 de secunde.
- Stingeţi cu 2-3 căni de apă.
- Adăugaţi foile de dafin şi fierbeţi înăbuşit aproximativ 45 de minute, până când zeama scade şi carnea s-a pătruns. Dacă e cazul, mai adăugaţi apă.
- După ce carnea s-a pătruns şi sosul a scăzut de tot, adăugaţi boiaua de ardei şi, după 10 secunde, smântâna şi maghiranul.
- Mai lăsaţi să dea câteva clocote, la foc mic şi luaţi tigaia de pe foc.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
Friptura ungurească de porc cu boia de ardei dulce se serveşte cu felurite garnituri şi salată de murături picante.