Ceva Bun

Friptură de găină

Dacă găina bătrână face supa bună, atunci cu siguranţă că cea tânără ar trebui să se ocupe de friptură. Mai consistentă şi mai bogată decât cea de pui, carnea de găină se transformă în friptură aproape exclusiv tăiată în bucăţi şi, mult mai rar, ca piesă întreagă. Secretul acestei fripturi simple este supa folosită la prepararea ei.

Porţii: 8

Timp de preparare: 100 de minute (plus 2-3 ore pentru supă)

Ingrediente:

Preparare:
[note]Timpii şi indicaţiile de preparare sunt specifici pentru o pasăre tânără, din comerţ. Pentru păsări mai mari, de curte, adaptaţi timpii corespunzător. Păsările bătrâne se fierb în prealabil de jumătate în supă.[/note]

  1. Porţionaţi pasărea pentru a obţine 8 porţii generoase de carne din piept şi pulpe. Aripile, gâtul, ghearele şi spatele păstraţi-le pentru a face  supa.
  2. Curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi mari ţelina şi morcovii. Spălaţi ceapa şi tăiaţi-o în 2, cu tot cu coajă.
  3. Puneţi tacâmurile de găină la fiert în 5 litri de apă. Fierbeţi la foc mic, spumind des, timp de 1 oră.
  4. Adăugaţi zarzavaturile, ceapa şi prazul spălat în supă şi mai fierbeţi alte 40 de minute.
  5. Adăugaţi 3 foi de dafin, boabele de piper şi 1 lingură de sare. Mai fierbeţi 20 de minute.
  6. Strecuraţi şi răciţi supa.
  7. Încălziţi cuptorul la 180 de grade Cesius (temperatură medie).
  8. Curăţaţi usturoiul.
  9. Presăraţi carnea de găină cu sare şi piper.
  10. Puneţi carnea într-o tavă unsă cu puţin ulei, adăugaţi aproximativ 1 litru de supă, vinul, boabele de enibahar şi restul foilor de dafin.
  11. Adăugaţi usturoiul.
  12. Acoperiţi tava şi introduceţi la cuptor pentru aproximativ 90 de minute.
  13. Descoperiţi şi mai lăsaţi tava la cuptor încă câteva minute până când carnea se rumeneşte.

Friptura de găină se serveşte cu piure de legume, în special cel din cartofi, dar şi cu mămăligă împreună cu sosul din tavă, dres cu mujdei.

print