Ceva Bun

Dovlecei umpluţi cu carne

Amestecul de carne tocată cu orez şi ceapă pare predestinat să-şi împlinească destinul alături de varză sau să se cuibărească în interiorul unui ardei gras. Dovleceii umpluţi în aceeaşi manieră reprezintă o bună alternativă, sezonieră.

Porții: 5

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi morcovul. Tocaţi ceapa şi daţi morcovul prin răzătoarea mare. Spălaţi şi scurgeţi orezul. Tăiaţi dovleceii la un capăt şi, cu ajutorul unei linguriţe, scoateţi miezul cu sâmburi.
  2. Încingeţi uleiul într-o tigaie. Adăugaţi ceapa şi morcovul şi – după ce ceapa devine sticloasă – carnea tocată. Sotaţi totul uşor până când bucăţile de carne se desprind şi încep să-şi lase sucurile.
  3. Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l până devine transparent. Adăugaţi două linguri de pastă de roşii, cimbrul şi busuiocul, sare şi piper după gust. Amestecaţi bine. Luaţi de pe foc şi lăsaţi la răcorit tocătura.
  4. Încălziţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
  5. Pregătiţi o cratiţă  suficient de mare încât să încapă dovleceii în picioare şi să le mai rămână şi vreo trei degete loc pentru sos.
  6. Adăugaţi oul bătut în tocătură, amestecaţi bine şi umpleţi fiecare dovlecel. Împingeţi amestecul cu lingura pentru a se distribui în tot dovlecelul. Nu-l umpleţi până în margine deoarece orezul se va umfla prin fierbere.
  7. Aşezaţi dovleceii în cratiţă, unul lângă altul, în picioare, astfel încât să se fixeze unul pe celălalt. Dacă vă rămâne prea mult spaţiu îl puteţi umple cu un ardei, o ceapă , morcov etc.
  8. Pregătiți sosul pentru dovlecei: amestecaţi supa cu pasta de tomate şi cu vinul şi turnaţi-o uşor peste dovlecei. Adăugaţi un strop de piper şi o linguriţă de cimbru. Acoperiţi cratiţa şi daţi-o la cuptor pentru o oră şi jumătate.

Dovleceii umpluţi se servesc cu ardei iute şi o lingură de smântână.

print