Ceva Bun

Cuşcuş cu legume

Specific Asiei Centrale, dar mai cu seamă ţărilor nord africane, intersectând arome şi mirodenii variate, cuşcuşul este prin definiţie mâncarea deşerturilor, a locurilor sălbatice şi pustii, mâncare exotică asemeni celor care o prepară. Istoria cuşcuşului este intrinsec legată de istoria evreilor sefarzi, alungaţi în secolul XV din Spania şi Portugalia de Inchiziţie şi stabiliţi în nordul Africii. Cuşcuşul se întinde ca o linie a istoriei, din vestul peninsulei Iberice, trecând prin sudul Franţei, Italiei, Greciei şi până în Orientul Apropiat şi Africa.

Cuşcuşul cu legume se regăseşte în toate ţările nord africane, iar gustul său merge de la arome dulci în bucătăria marocană – predominate de caise uscate şi stafide – accente picante, în bucătăria Algeriană – sau gusturi mai clasice, cum este reţeta de faţă, specifică Tunisiei.

Porţii: 6

Timp de preparare: 45 minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa, morcovul şi ardeiul – de cotor şi seminţe. Îndepărtaţi seminţele ardeiului iute.
  2. Tocaţi mare ceapa, morcovul, roşiile şi dovlecelul. Tăiaţi ciupercile în sferturi.
  3. Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă.
  4. Sotaţi ceapa şi dovlecelul până când ceapa devine transparentă.
  5. Adăugaţi ciupercile şi ardeii.
  6. Pudraţi totul cu praful de curcuma.
  7. Amestecaţi legumele până se pătrund dar fără să-şi piardă fermitatea.
  8. Separat, fierbeţi supa într-un vas împreună cu morcovul. După ce fierbe morcovul (nu prea tare), trageţi vasul de pe foc şi adăugaţi în supă cuşcuşul. Amestecaţi şi lăsaţi 7-8 minute, până când granulele de cuşcuş absorb toată supa.
  9. Într-un vas mare, amestecaţi cuşcuşul cu roşiile, năutul scurs şi zeama de lămâie.
  10. Adăugaţi peste cuşcuş şi restul legumelor sotate.
  11. Amestecaţi şi asezonaţi cu sare şi piper.

Cucuşul cu legume se serveşte cald, rece sau la temperatura camerei, pudrat cu mentă uscată, ca atare sau ca garnitură pentru grătare picante cu arome nord-africane sau orientale.

print