Ceva Bun

Ce să ai în cămară

Ce merită cu adevărat să ai în cămară, asta e întrebarea. Şi nu mă refer la ce să pui “pe iarnă”, aici e cu fiecare ce are şi ce poate, ci ce să ai cu adevărat în cămară sau dulapurile bucătăriei, chiar şi atunci când nu ai nimic. Ceva te poate salva când vii acasă dintr-o vacanţă sau ai musafiri neaşteptaţi. Ingrediente indispensabile, adică nu sunt niciodată în plus, şi cu durată de viaţă lungă, din care să poţi găti ceva în mai puţin de 30 de minute. Lăsăm la o pare uleiul, oţetul, zahărul, sarea şi piperul, pe care le presupunem ca omniprezente. Şi nici ingredientele care în mod normal le-am păstra în frigider, pentru că aici vorbim de o bucătărie de criză, când putem reveni acasă după mult timp iar frigiderul a fost închis. Mai jos e o listă, niciodată de ingrediente şi condimente de primă necesitate, niciodată completă, şi câteva sugestii de reţete.

Ce să ai în dulap şi cămară

Ingrediente de bază

Paste (lungi şi scurte), orez, cuşcuş, pâine de tip wassa cu termen de valabilitate lung, mălai, griş şi făină, cartofi, ceapă, usturoi, morcovi. Ouă. Da, sună  ciudat, dar în majoritatea ţărilor europene ouăle se păstrează la temperatura “magazinului” şi implicit al cămării, pentru 30 de zile.

Fasolea şi restul leguminoaselor sunt la fel de utile dar au un timp de gătire îndelung, aşa că le trecem cu vederea aici.

Sosuri

Sos de soia, tahini, maioneză, muştar, ketchup, pastă de tomate, smântână dulce în tetrapak şi lapte cu termen de valabilitate lung, suc de lămâie. Lângă uleiul de floarea soarelui mi-ar plăcea să am unul de măsline şi unui de susan prăjit.

Condimente

Concentrat de supe şi sosuri, condimente indispensabile, în funcţie de preferinţele culinare ale fiecăruia. Personal aş alege boiaua de ardei, amestecul de curry, ghimbir uscat, dafin, oregano sau cimbru, nucşoară. Extra: cacao şi scorţişoară. Vin alb. Pentru gătit. Şi nu numai…

Conserve

De peşte (ton şi sardine), de carne, de legume (mazăre, linte, năut), ardei copt, roşii în bulion (preferabil de casă). Brânză în saramură, de tip telemea sau feta. Castraveciori muraţi. Măsline. Ciuperci. Conserve de ananas şi piersici. Dulceţuri.

Ce să găteşti

Tartine

Cel mai simplu când ai musafiri pe nepregătite sau vrei o gustare super rapidă este să prepari câteva tartine cu cei ai prin casă. Cum spuneam mai sus, pâinea de tip wassa are un termen de valabilitate lung şi se poate folosi cu orice tip de ingredient. Mai mult, datorită texturii crocante, tartinele vor fi mai interesante decât un sendviş obişnuit.

Le poţi pregăti:

Salate

Fără salată, evident, pentru că presupunem că gătim doar cu ce avem în cămară.
– Salată orientală
– Salată de paste scurte, cu ton, castraveciori muraţi, măsline. La care adăugă un sos de bază făcut din maioneză amestecată  cu ketchup, puţin usturoi şi oregano.
– De cuşcuş cu linte şi ardei copt.
– De orez cu ton şi maioneză

Paste


Lista pastelor e foarte lungă. Se pot face paste atât pe bază de sos de tomate, cât şi pe bază de smântână dulce. Şi poţi găsi multe dintre ele chiar pe cevabun.ro. Iată câteva sugestii:

Tocăniţe rapide

“Orezuri”

Pilafuri cu carne şi legume, orezuri cu leguminoase şi conserve de peşte sau carne, curry-uri de leguminoase servite cu orez.

Deserturi

Şi astea sunt doar câteva sugestii… Dacă nu îţi surâde niciuna şi musafirii deja au sosit,  poţi dau o căutare pe google după livrare mancare libaneza Bucuresti ori livrare pizza Bucureşti. Asta dacă nu cumva eşti în Cluj…:)

print