Ceva Bun

Vinete parmigiana

Un aperitiv care te duce de nas, la propriu, direct de pe stradă în primul restaurant din care mirosul răzbate ameţitor. Au italienii un fel al lor, aparte, de a scoate ce e mai bun din ingrediente, de a da substanţă şi de a le pune în valoare, parcă fără nici un fel de efort.

Vinetele parmigiana, ca multe alte feluri îmbrânzite cu parmezan, sunt doar un exemplu în acest sens.

Porţii: 4

Timp preparare: 90-100 minute

Ingrediente:


Preparare:

1. Presăraţi 2 linguriţe de sare peste vinetele spălate şi tăiate felii, pe lungime, şi lăsaţi-le să se scurgă de sucurile amare.

2.Încălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius. Încingeţi 1 lingură de ulei într-o tigaie şi prăjiţi uşor ceapa până se înmoaie şi devine sticloasă. Adăugaţi roşiile decojite şi tăiate cubuleţe, restul de sare şi puţin piper. Fierbeţi acoperit, la foc mic, 10-15 minute după care luaţi tigaia de pe foc şi adăugaţi busuiocul.

3. Ştergeţi şi rumeniţi feliile de vânătă uşor în puţin ulei sau, pentru o variantă mai dietetică, frigeţi-le  pe grătar – de interior sau exterior – cu grijă să nu le uscaţi. Dacă le prăjiţi în ulei, uscaţi-le pe un şervet de hârtie de surplusul de grăsime.

4. Împărţiţi vinetele în trei părţi. Aşezaţi o treime pe fundul unui vas termorezistent, tavă sau vas de Jena , uns cu puţin ulei şi presăraţi o treime din cantitatea de parmezan. Aşezaţi o treime din feliile de mozzarellla şi adăugaţi o treime din sosul de roşii. Repetaţi operaţiunea de trei ori.

5. Introduceţi tava  la cuptor şi ţineţi-o până ce vinetele se rumenesc uşor.

Se serveşte caldă sau rece, ornată  cu busuioc.

print