Ciupercile urechi-de-lemn sunt ciuperci comestibile, folosite în special în bucătăria asiatică. În limba română, se folosește termenul urechi-de-lemn pentru 2 specii din familia Auriculariaceae, destul de asemănătoare între ele.
Acestea au în comun textura elastică, aproape cauciucată, și transparența. Nu au un gust puternic, dar împrumută gustul celorlalte ingrediente și oferă o textură crocantă mâncărurilor.
Aceste ciuperci cresc pe trunchiul copacilor foarte bătrâni, în buchete.
- Auricularia polytricha – ciuperci de culoare gri-maron, translucide. În chineză sunt cunoscute ca ciuperci urechea-norului, ciuperci negre, ciuperci de copac, iar în japoneză ca ciuperci-jeleu.
- Auricularia auricula-judae – ciuperci de culoare roșu închis, maron sau negru, cu o textură elastică. Sunt cunoscute în chineză ca urechea-lui-Iuda (originea acestui nume provine de la legenda că Iuda s-ar fi spânzurat de un copac bătrân pe care creșteau aceste ciuperci).
Se comercializează uscate (deshidratate), întregi sau feliate, la supermarketurile chinezești.
Pentru a le folosi, mai întâi se lasă la înmuiat în apă minim 30 de minute.
Ciupercile urechi-de-lemn se folosesc la supe, stir-fry (mâncăruri gătite la foc rapid, în wok), mai ales în compania cărnurilor – porc, vită și pui. Puiul cu urechi de lemn este una din rețetele cele mai popularizate pe meniurile restaurantelor chinezești de la noi.