Ceva Bun

Tiramisu cu banane şi căpşuni

Italienii tradiţionalişti strâmbă din nas când aud de tiramisu cu fructe, a cărui singură legătură cu desertul italian e dată de pişcoturile şi baza de mascarpone. Se găseşte tiramisu cu fructe sporadic şi în Italia, însă mai degrabă în afara ei, fiind mai mult o reţetă internaţională. Caracteristica acestui tiramisu este nota de prospeţime pe care o dă crema vanilată, pişcoturile însiropate în nectar de fructe şi, binenţeles, fructele, în special cele de pădure care contrastează plăcut cu aroma de vanilie. Amestecul de căpşuni-banane, un cuplu modern de fructe, reprezintă o alegere elegantă.

Porţii: 20

Timp de preparare: 50 de minute (plus 4 ore la frigider)

Porţii: 20
Timp preparare: 45 minute (plus 4 ore la frigider)
Ingrediente:
1 kg mascarpone
80 pişcoturi
10 ceşti cafea espresso ( 500 ml  fără zahăr)
50 ml Amaretto Disarono
10 gălbenuşuri
200 gr zahăr
3 plicuri de zahăr  vanilat
Preparare:
Gălbenuşurile de ou, zahărul şi zahărul vanilat se mixează la viteză mare până când tot zahărul s-a topit. Se adaugă brânza mascarpone şi se amestecă la viteză mică până când toată compoziţia este omogenă.
Din cafea în amestec cu lichior Amaretto se realizează un sirop în care se vor scufunda pişcoturile.
Pe un platou (de preferinţă dreptunghiular) se aşează 40 pe pişcoturi- câte zece pe fiecare linie. Pişcoturile nu trebuie să fie lipite ci să existe o distanţă de aproximativ un deget între ele în care să se strecoare crema.
Se întinde jumătate din cantitatea de cremă peste pişcoturi şi se aşează cel de al doilea rând de pişcoturi, în acelaşi fel ca primul. Se finisează cu restul de cremă.5.Se pudrează toată suprafaţa  cu cacao. Pentru o pudrare uniformă, puneţi cacao într-o strecurătoare mică (una de ceai sau ceva mai mare) şi loviţi-i uşor marginile deasupra tăvii.
Se introduce tava la frigider pentru minim 4 ore înainte de servire.

Ingrediente:

Preparare:

  1. Gălbenuşurile de ou şi zahărul se mixează la viteză mare până când tot zahărul s-a topit.
  2. Adăugaţi esenţa de vanilie.
  3. Adăugaţi brânza mascarpone şi amestecaţi  la viteză mică până când toată compoziţia este omogenă.
  4. Curăţaţi bananele de coajă şi căpşunile de codiţă.
  5. Tăiaţi fructele în cubuleţe mici.
  6. Pregătiţi un vas adânc în care turnaţi nectarul de fructe.
  7. Scufundaţi fiecare pişcot timp de 3 secunde în nectar.
  8. Pe un platou (de preferinţă dreptunghiular) sau într-o formă de plastic aşezaţi o treime din pişcoturi, trecute prin nectarul de fructe.
    [note]Pişcoturile nu trebuie să fie lipite ci să existe o distanţă de aproximativ un deget mic între ele în care să se strecoare crema.[/note]
  9. Întindeţi jumătate din cantitatea de cremă peste pişcoturi.
  10. Adăugaţi jumătate din fructe.
  11. Aşezaţi cel de al doilea rând de pişcoturi, în acelaşi fel ca primul. Adăugaţi restul de fructe.
  12. Încheiaţi cu ultimul strat de pişcoturi, finisat uşor cu câteva linguri de cremă.
  13. Presăraţi coajă de portocală pe toată suprafaţa prăjiturii.
  14. Introduceşi tava la frigider pentru minim 4 ore înainte de servire.

Tiramisu se serveşte rece, decorat cu fructe.

[tip]Pentru cantităţi mai mici, reduceţi proporţional ingredientele.[/tip]

[warning]Atenţie la calitatea brânzei  mascarpone. Un mascarpone de proastă calitate va ruina toate eforturile dumneavoastră. [/warning]

[tip]Puteţi aroma nectarul cu 3 linguri de lichior de căpşuni pentru un plus de aromă.[/tip]

[warning]Din cauza conţinutului mare de ouă netratate termic,  acest desert trebuie consumat cu moderaţie de către copii şi femei însărcinate.[/warning]

________________________________________

print