Ceva Bun

Tipuri de făină de grâu şi cum se folosesc

Făina de grâu rămâne cea mai folosită făină în industria de panificaţie şi în casă atunci când gătim anumite reţete. Dar ce tipuri de făină există şi cum trebuie să le alegem în funcţie de ce reţetă facem? Iată mai jos un mini-ghid cu principalele tipuri de făină care se comercializează.

Dar să începem cu grâul. Există multe variante de grâu care se cultivă şi care se pot clasifica fie în funcţie de perioada de plantare, fie în funcţie de conţinutul de gluten. Glutenul este proteina din grâu, cea care dă elasticitate aluatului. Principalele tipuri de grâu în funcţie de conţinutul de gluten sunt:

Tipurile de făină din comerţ

Atunci când mergem la cumpărături, trebuie să ştim că făina de grâu  care se vinde în supermarket are pe ambalaj un anumit cod care este foarte folositor atunci când alegem tipul potrivit pentru ceea ce vrem să gătim. Codurile reprezintă gradul de rafinare prin care a trecut grâul.

factorul w

Factorul W este un alt criteriu după care se pot clasifica diferitele tipuri de făină de grâu. Acest factor reprezentă calitatea proteinelor din făină şi, implicit, forţa de creştere. De obicei, acest factor este folosit pentru făinurile profesionale care se vând către fabrici de panificaţie şi către restaurantele specializate în produse pe bază de făinuri, dar uneori le poţi găsi şi în supermarketuri sau online. Cu cât factorul W este mai mare cu atât mai lung este timpul de dospire.

print