Sorbetul este o varietate de înghețată care se prepară fără lapte, iaurt, ouă sau smântână motiv pentru care se pretează a fi un excelent desert de post. Numele sorbetului provine din verbul arab shaba (a bea) și, față de înghețata obișnuită, necesită câteva măsuri specifice.

Deoarece nu conțin grăsimi care să ajute la spargerea cristalelor mari de gheață sorbetul trebuie preparat în mașina de înghețată sau înghețat într-o tăviță și frecat bine de câteva ori cu ajutorul unei linguri pentru a rupe cristalele.

În al doilea rând, pentru că prin înghețare alimentele își pierd din intensitatea gustului, piureul din fructe folosit trebuie să fie foarte aromat iar siropul de zahăr foarte dulce.

Luați în calcul cele două aspecte înainte de a începe.

Mai jos se găsește rețeta sorbetului de căpșuni însă, în mod similar, se prepară și restul sorbeturilor, din piure de lămâie, zmeură, coacăze, pepene sau piersici.

Porții: 4

Timp de preparare: 40 de minute (plus 4 ore la frigider)

sorbet5-255x300 Ingrediente:

  • 750 gr de căpșuni proaspete
  • 140 gr de zahăr
  • 75 ml de apă
  • 1 sfert de linguriță de sare (da, da, nu e o greșeală)
  • 3 linguri de zeamă de lămâie

Preparare:

  1. Curățați căpșunile de codițe, spălați-le și lăsați-le la scurs.
  2. Dizolvați sarea și zahărul în apă, într-o crăticioară, la foc mediu. Fierbeți siropul amestecând continuu până la dizolvarea completă, timp de aproximativ 3 minute.
  3. Luați siropul de pe foc și lăsați-l să se răcească minim 15 minute.
  4. Pasați căpșunile într-un blender împreună cu zeama de lămâie și siropul răcit până obțineți o cremă fină și omogenă.
  5. Opțional, în această etapă, dacă doriți un sorbet mai fin, puteți strecura crema.
  6. Dacă aveți o mașină de înghețată, folosiți-o pentru a îngheța sorbetul înainte de a-l introduce la congelator. Dacă nu aveți una, turnați amestecul într-un vas întins (o tavă de sticlă sau plastic de exemplu) și introduceți-l la congelator. În acest caz trebuie ca din 15 în 15 minute să răscoliți amestecul cu o lingură pentru a obține consistența potrivită.
  7. Sorbetul se servește după ce a stat la congelator minim 4 ore.

Serviți sorbetul de căpșuni decorat cu o frunzuliță de mentă proaspătă.

[tip]Puteți obține o băutură-desert excelentă dacă adăugați o cupă de sorbet peste 50 ml de vodcă de bună calitate într-un pahar de cocktail. Vezi rețeta Colonelului.[/tip]

print