Ceva Bun

Socata

Băutură a începutului de vară, când pervazurile blocurilor gem sub greutatea borcanelor expuse în soare, socata este una dintre cele mai cunoscute bătuturi “homemade” din Europa.

O limonadă parfumată şi acidulată în primă fază şi ulterior transformată în vin (i se spune şi şampanie de soc, veţi vedea de ce), socata nu este o băutură locală, aşa cum am fi tentaţi să credem datorită răspândirii ei ci îşi are originea în Marea Britanice unde, vreme de secole, a fost băutura de vară a aristocraţiei rurale. Pentru că socata timpurie pe care o ştim noi, ca băutură răcoroasă şi nevinovată, se transformă în timp, prin maturare, într-un vin tare, acidulat.

Reţeta britanică, de mai jos, are în plus faţă de varianta cu care suntem noi obişnuiţi, un pumn zdravăn de stafide tocate şi mult mai multă răbdare. Se poate şi fără, dacă gusturile vă spun altceva şi doriţi să regăsiţi socata, aşa cum ştiţi că aţi lăsat-o în amintirile din copilărie. Cei care însă preferă vinul de socată “mustului” pot duce procesul până la capăt.

Ingrediente:

Preparare:

  1. Culegeţi florile, complet înflorite, fără insecte. Cele mai bune flori se culeg după ploi deoarece apa alungă insectele.Nu spălaţi florile deoarece socata îşi va pierde din culoarea şi aroma dată de polenul florilor. Florile se taie de la tulpină, cu foarfeca.
  2. Puneţi într-o damigeană curată florile de soc şi opăriţi-le cu 2,5 litri de apă clocotită. Adăugaţi peste stafidele tocate, sucul lămâilor şi zahărul.
  3. După ce lichidul s-a răcit (a ajuns la temperatura camerei) se adaugă drojdia, se acoperă damigeana (sau borcanul) cu un tifon curat şi se lasă să fermenteze timp de aproximativ 4 zile într-un loc luminos.
  4. După 4-5 zile, se separă ingredientele solide de socată şi se lasă băutura să se limpezească.
  5. Socata astfel obţinută se păstrează în locuri umbrite (chiar întunecoase) şi răcoroase încă două luni după care poate fi îmbuteliată în sticle.

[tip]Socata se poate consuma ca atare după încheierea de procesului de fermentare a florilor.[/tip]

print