Nimic nu subliniează mai intens (şi mai plăcut!) faptul că afară e vară decât mirosul de ardei şi vinete care se coc şi inundă scările de bloc cu mirosul lor ameţitor. Iar când cele două arome se amestecă şi se leagă cu puţin ulei de măsline pentru a realiza un meze grecesc, vara este desăvârşită. O reţetă specifică insulei Thassos dar care se regăseşte şi în alte locuri din Grecia. Şi ar fi păcat să nu se regăsescă şi pe meniu dumneavoastră de vară, fie că le consumaţi acasă sau, şi mai bine, la iarbă verde!

[readalso]Salată grecească de vinete.[/readalso]

Reţetă: Salată de vinete cu ardei copt

Salată grecească de vinete cu ardei copt
Salată grecească de vinete cu ardei copt

Sumar: O definiţie a verii din două ingrediente

Ingrediente:

  • 2 kilograme de vinete de dimensiuni medii
  • 3 ardei graşi, de preferinţă roşii, pentru contrast
  • 150-200 ml ulei de măsline de bună calitate (de preferat extravirgin)
  • 2 căţei de usturoi
  • câteva picături de oţet din vin alb
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Vinetele şi ardeii se frig pe plită sau grătar la foc iute sau la cuptor după cum urmează:
    – Dacă nu aveţi plită sau grătar, frigeţi vinetele (înţepate în câteva locuri cu furculiţa, ca să nu explodeze) în cuptor la 200 de grade pentru 30-40 de minute (în funcţie de cât sunt de mari).
  2. Scoateţi vinetele din cuptor, îndepărtaţi coaja şi scoateţi miezul într-o sită şi lăsaţi-l la scurs.
  3. Ardeii se frig la fel, pe plită sau grătar, sau se coc la cuptor în paralel cu vinetele dar pentru un timp mai scurt (cam 20 de minute) până se înnegresc la suprafaţă (dar fără să se ardă) şi se înmoaie.
  4. Puneţi ardeii fierbinţi într-un vas adânc şi acorperiţi-i cu folie sau o farfurie ca să se aburească pentru 10 minute. Se vor curăţa mai uşor.
  5. După ce s-au răcorit, îndepăraţi pieliţa ardeilor şi cotorul cu seminţe. Înlăturaţi seminţele dar nu îi spălaţi deoarece gustul plăcut de copt se va dilua.
    [tip]Cu cât mai intens este gustul de fript/copt cu atât mai bun este produsul final.[/tip]
  6. Rupeţi fâşii, cu furculiţa (de preferat cu una de lemn sau plastic), vinetele.
  7. Tăiaţi fâşii sau cubuleţe ardeii copţi.
    [note]Ardeii şi vinetele nu trebuie să fie prea mărunţite, pentru a păstra aspectul final rustic al salatei. [/note]
  8. Amestecaţi vinetele şi ardeii copţi.
  9. Tocaţi usturoiul şi faceţi-l pastă împreună cu 1 linguriţă de sare cu ajutorul latului unui cuţit.
  10. Stropiţi vinetele cu o linguriţă de oţet.
  11. Amestecaţi şi adăugaţi treptat ulei de măsline.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
  13. Serviţi stropit cu ulei de măsline şi, opţional, cu feta sfărâmată.
  14. E ideal pe felii de pâine prospătă, eventual friptă un pic pe plită!

Timp de pregătire: 20 minute Timp de gătire: 40 minute

Porţii: 6

print

2 Comentarii

  1. Nu este bne sa acoperim cu flie, se face cea toxic acolo. 🙁
    Acoperim cu un capac.
    Am facut si este delicioasa.

Comments are closed.