Micul dejun! Cel mai bun motiv pentru a te trezi, pentru a începe o nouă zi. Şi încă ce zi dacă o începi cu o frittata! Frittata este varianta italiană, rustică şi prietenoasă, a omletei. Mâncare sănătoasă, de ţară, frittata nu suferă de niciun complex şi se asociază atât cu carne – în special şunci, cârnăciori şi pastrame – cât şi cu legume, de mai mare dragu’. Total lipsiţi de inhibiţii, dar şi mai lipsiţi în resurse, napoletanii toarnă ouăle bătute peste pastele de a doua zi pentru a obţine o fritatta de vreo 2000 de calorii per porţie.

O versiune uşoară şi proaspătă, de sezon, este frittata cu dovlecei (varianta naţională a italienilor zucchini) căreia un fir de ceapă verde şi un rest de parmezan îi dau plus de gust şi culoare.

Porţii: 3

Timp preparare: 30 minute

Ingrediente:

 • 4 dovlecei proaspeţi
 • 5 ouă
 • 1 lingură de smântână
 • 30 de grame de parmezan ras
 • 2 linguri de ulei de măsline
 • 1 cană de cozi de ceapă verde
 • sare şi piper

pentru servire

 • 6 felii de pâine
 • 6 linguri de ulei de măsline
 • 1 lingură rasă de oregano uscat
 • 3 roşii
 • sare (de preferinţă de mare)

Preparare:

 1. Spălaţi dovleceii şi tăiaţi-le capetele. Secţionaţi-i în patru, pe lungime, şi tăiaţi-i cubuleţe.
 2. Încingeţi două linguri de ulei de măsline într-o tigaie integral metalică (fără mâner de plastic) şi rumeniţi uşor dovleceii amestecând din când în când.
 3. Până se rumenesc dovleceii, încingeţi cuptorul la temperatură medie.
 4. Spargeţi ouăle şi bateţi-le împreună cu smântâna şi parmezanul ras, sare şi piper.
 5. Spălaţi cozile de ceapă şi tăiaţi-le rondele.
 6. După ce dovleceii s-au rumenit (aveţi grijă să nu-i uscaţi sau ardeţi pentru că-şi vor pierde dulceaţa şi prospeţimea), adăugaţi ceapa şi amestecaţi.
 7. Turnaţi ouăle peste dovlecei și cozile de ceapă, scuturând uşor tigaia pentru ca să se scurgă printre dovlecei.
 8. Introduceţi tigaia la cuptor timp de 5-7 minute până când fritatta prinde a se rumeni la suprafaţă. Scoateţi-o cu grijă să nu vă ardeţi.

Pâinea prăjită, stropită cu ulei de măsline şi presărată cu oregano nu e specifică Italiei, ci Greciei. Dar ce e frumos şi lui Dumnezeu îi place, iar ce-i bun, nouă, tuturor. Această binecuvântată pâine grecească se face uşor şi e foarte potrivită lângă fritatta.

 1. Tăiaţi pâinea sau franzela felii. Dacă folosiţi franzelă, tăiaţi feliile pe diagonală pentru a obţine forme oblice, alungite. Puteţi folosi, de asemenea, baghetă tăiată în acelaşi fel sau felii de pâine toast, ca atare.
 2. Prăjiţi pâinea. Puteţi folosi şi un prăjitor de pâine electric, dar o plită sau un grătar pentru aragaz sunt şi mai bune.
 3. După ce aţi prăjit pâinea pe o parte, întoarceţi-o, stropiţi-o cu câte o lingură de ulei de măsline pe fiecare felie, puţină sare şi oregano uscat.

Serviţi frittata cu câte două felii de pâine prăjită şi o roşie tăiată felii.

print

4 Comentarii

 1. Gabi, dragule, e trecut miezul noptii si m-a lovit foamea citind reteta..:) Noroc ca mi-e somn, altfel cine stie ce s-ar intimpla in bucatarie mea.. Printre altele, ar aparea si-un cui in grinda:).. Zau c-as regreta..

  x,
  Diana

 2. azi cu asta am inceput ziua
  n-am avut timp sa fac si painea cu oregano, am mancat-o cu chifle 🙂
  foarte buna!

 3. Frittata nu este “varianta italiană, rustică şi prietenoasă, a omletei” ci un preparat complet diferit in ceea ce priveste modul de realizare al acesteia

Comments are closed.